Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een misnoegde keizer in Veenhuizen

In de maand oktober 1811 reisde keizer Napoleon een maand lang door Nederland. Hij verbleef twee weken in Noord-Holland, en reisde helemaal tot aan Texel. Nederland maakte sinds 1810 deel uit van het Franse keizerrijk. Napoleons reis was een inspectie- en kennismakingsreis.

De keizer rijdt voorbij

Op 15 oktober 1811 vertrok keizer Napoleon per rijtuig uit Amsterdam richting Den Helder. De route leidde via Broek in Waterland, Monnickendam, Edam, Hoorn, Medemblik, Aartswoud, Hoogwoud, Veenhuizen en ’t Zand naar Den Helder.

Uit veiligheidsoverwegingen mochten kranten vooraf niet schrijven waar Napoleon naar toe ging. Op zijn tocht van Amsterdam naar Den Helder en weer terug lagen vele plaatsen die mogelijk konden worden aangedaan. Veel dorpen en steden stonden dan ook helemaal op hun kop die maand oktober in 1811, want wie weet zou de keizer passeren of zelfs halt houden.

Ook Veenhuizen had zich erop voorbereid en bleek één van de gelukkige plaatsen waar men de keizer voorbij kon zien komen. Keizerlijke boodschappers reisden voor de koets uit en lieten burgemeesters weten dat de keizer in aantocht was.

Veenhuizen in 1794. Getekend door Hendrik Tavenier. Bron: Noord-Hollands Archief, Prenten en Tekeningen Provinciale Atlas

Platvloers liedje

In Veenhuizen werden in allerijl enkele lieden zo goed mogelijk bewapend en gevormd tot een erewacht. Snel werd er een Franse trompetter, die zich hier had gevestigd, opgetrommeld om een gepast lied te spelen. De man raakte echter zo in de war toen hij de keizer zag, dat hij van de schrik één of ander platvloers Frans liedje speelde. De keizer was misnoegd, bromde wat tegen het dorpsbestuur, wilde geen enkele verwelkoming of toespraak aanhoren en reed snel door.

Auteur: Anja Krabben

Publicatiedatum: 07/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.