Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Heer van Jericho in Heerhugowaard

Al heel lang is er tegenover de Dionysiuskerk aan de Middenweg in Heerhugowaard een café gevestigd. Jarenlang staat dit bekend als café ‘Halfweg’, vanwege de ligging halverwege de Middenweg. In 1951 besluit de eigenaar, Henk van den Heiligenberg, naast het café een restaurant te openen op de plek waar eerst de bij het café horende doorrijstal stond. Vanaf dat moment is Heerhugowaard een restaurant met een interieur in boerenstijl rijker, genaamd ‘De Heer van Jericho’.

Het café-restaurant speelt jarenlang een belangrijke rol in Heerhugowaard. De bijbehorende feestzaal wordt gebruikt voor allerlei activiteiten. Zo vindt het spreekuur van het consultatiebureau plaats in het café en houdt de Dionysiuskerk er regelmatig feestavonden. Ook de toneelvereniging De Huyghenoten geeft er regelmatig voorstellingen, meestal met ‘bal na’. Vele inwoners van Heerhugowaard houden er hun trouwreceptie en vieren zilveren en gouden bruiloften.

Bijbelse naam?

Vaak wordt gedacht dat de naam De Heer van Jericho uit de bijbel stamt. Maar niets is minder waar. Het café is vernoemd naar het in die jaren bekende boek ‘De heer van Jericho’ van de schrijver Edmond Nicolas. Deze streekroman speelt zich af in Limburg, rond een huis dat Jericho heet. De heer des huizes wordt dan ook de heer van Jericho genoemd. Als een van de eerste Prismapockets beleeft het boek herdruk na herdruk. Van den Heiligenberg vindt het een mooi boek, en een bruikbare naam. In het boek speelt goed eten namelijk een belangrijke rol, en een zaak die tegenover de kerk staat mag best wel een bijbels klinkende naam hebben.

Café Halfweg (halverwege de Middenweg) met doorrijstal in 1902. Rechts de toenmalige Dionysiuskerk. Beeld uit: ‘Ik was erbij’, deel 2 (2010).

Spektakel

De opening van het café-restaurant op 29 december 1951 wordt omgeven door een heel spektakel, waarbij de naamgeving zelfs in een notariële akte wordt vastgelegd. Naast Van den Heiligenberg en notaris Appel uit Obdam zijn de ondertekenaars de schrijver Edmond Nicolas, burgemeester Sutman Meyer van Heerhugowaard en pastoor G.W. van Diest van de tegenoverliggende Dionysiuskerk. De hele gebeurtenis heeft een humoristisch karakter, te zien aan de voorwaarden waar Van den Heiligenberg aan moet voldoen om de naam De Heer van Jericho te mogen gebruiken.

Notariële akte met bizarre voorwaarden

Allereerst moet hij volgens de notariële akte wekelijks een muntstukje van vijf cent in het kerkenzakje van de Dionysiusparochie offeren en ten minste een tiende deel van zijn kapitaal jaarlijks aan de fiscus. Drie procent van de jaarlijkse omzet moet bestemd worden voor de verdere inrichting van de herberg door aankopen van kunst en/of geschiedenis, wat de burgemeester van Heerhugowaard zal controleren. En de laatste voorwaarde: “men mag nimmer en tenooit spruitjes serveren, die op enigerlei wijze zijn toebereid of in aanraking zijn gebracht met de specerij, bekend onder de naam nootmuskaat, en dient hij zich te houden aan de receptuur ten aanzien van gerechten en dranken, samengesteld door de heer ingenieur Edmond Nicolas in diens hoedanigheid van biochemisch ingenieur.” Want Nicolas is naast romanschrijver en scheikundeleraar ook schrijver van verschillende kookboeken en zal later zelfs bekend worden als Nederlands eerste televisie- en radiokok. De ‘doop’ met brandewijn sluit het voor die tijd kolderieke gebeuren af, en het eethuisje aan de Middenweg is geopend.

Kerkdienst in een café

In 1959 gaat de feestzaal in vlammen op. Een nieuwe ‘toneelzaal’ komt hiervoor in de plaats. Daar vinden gedurende een korte periode op zondagmorgen kerkdiensten plaats totdat het nieuwe (huidige) kerkgebouw klaar is. De relatie met de Dionysiuskerk is al die tijd dus goed.

Bekende artiesten

In de jaren zestig en zeventig krijgt De Heer van Jericho regionale bekendheid als dancing, waar bekende popgroepen optreden. The Outsiders, de Bintangs, Golden Earring maar ook een nog heel jonge Boudewijn de Groot, ze komen er allemaal. Ook Radio Veronica doet De Heer van Jericho aan met de populaire ‘Veronica Drive-in Show’. En zo verandert langzaam het karakter van een dorpscafé met een brede sociale functie naar een dancing en disco in de jaren tachtig en negentig. Uit heel Noord-Holland stromen jongeren naar Heerhugowaard.

De Heer van Jericho in 1993. De gevel van het oude café is nog herkenbaar. Beeld uit: ‘Ik was erbij’, deel 2 (2010).

Problemen

De exploitatie komt in andere handen, de dancing krijgt de naam ‘The Drome’, en in de directe omgeving neemt de overlast van aangeschoten horecabezoekers toe. Het dieptepunt wordt bereikt met de schietpartij in 1997, waarbij twee mensen de dood vinden. Kort erna wordt brand gesticht, wat het einde van ‘The Drome’ betekent. In 1998 koopt de gemeente Heerhugowaard het pand; er is nu een schoenenzaak in gevestigd. Het café- en restaurantdeel is blijven bestaan, op dit moment als eetcafé Vroeger. Het achter De Heer van Jericho gelegen ‘Stamcafé’ heeft alle stormen van een roerige tijd overleefd en bestaat nog steeds.

Auteur: Paul Post

Publicatiedatum: 12/08/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.