Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Grote Molen van Schellinkhout

De Grote Molen te Schellinkhout werd tijdens de Gouden Eeuw gebouwd om water weg te pompen naar de Zuiderzee. De molen is tegenwoordig nog steeds in gebruik.

Aan de voet van de Zuiderdijk prijkt een pittoreske molen die werd gebouwd in de Gouden Eeuw. De Grote Molen van Schellinkhout is een typisch Noord-Hollandse verschijning: groene kleurschakeringen en rieten bedekking. De molen is nog regelmatig in actie te zien.

Cornelis Pronk, De kerk van Schellinkhout vanuit het zuiden, 1729. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Door het inklinken van de grond dreigde het water rond de vijftiende eeuw heel wat Noord-Hollandse grond op te slokken, maar tijdens de Gouden Eeuw ontstonden vele droogmakerijen. Droogmakerijen waren gebieden waar het water werd weggepompt door molens, waardoor een polder ontstond. Nederland heeft haar kenmerkende cultuurlandschap voor een groot deel aan deze activiteit uit de Gouden Eeuw te danken. Vele kooplieden die rijk waren geworden van de handel investeerden in deze strijd tegen het water.

De Grote Molen te Schellinkhout. Via Wikimedia.

Voorheen beschikte Schellinkhout alleen over ‘De Kleine Molen’ om de polder te bemalen, maar rond 1630 verrees De Grote Molen om water te pompen naar de Zuiderzee. De Kleine Molen is in 1915 gesloopt maar De Grote Molen heeft de tand des tijds doorstaan. Als er watersnood aan de man is in de Schellinkhoutse polder, wordt de molen nog altijd ingezet als nood en hulpbemaling. De Grote Molen heeft dus zijn functie nog niet verloren!

 

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.