Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De geschiedenis van carnavalsvereniging Het Masker

In de jaren zestig begon het allemaal. Zwaag raakte besmet met het carnavalsvirus. De Jongeren Beweging (J.B.) was al een aantal jaren bezig geweest met het organiseren van de vooravond van de Vasten en een carnavalsbal. Natuurlijk was er toen al de Raad van Elf en een Prins aanwezig.

Problemen?

Helaas werd het organiseren van deze avonden steeds problematischer. Dit kwam door de financiën. Na volop zoeken naar mogelijkheden om de spectaculaire avonden toch te kunnen blijven organiseren, kwam de Jongeren Beweging erop om een aantal personen te benaderen. Zo vormde zich in november 1966 een Raad van Elf. Uit deze Raad van Elf werd weer een kleiner bestuur gekozen. In dit ‘kleinere’ bestuur werd na lang beraad de heren: Jan Brandhoff (voorzitter), Co Besseling (secretaris) en Cor Karsten (penningmeester) gekozen. De personen die niet bij deze groepje hoorden, bleven hoogstens een jaar in de Raad van Elf. Het heeft nooit vast gestaan welke personen nog meer tot de medeoprichters behoorden van Het Masker. Na veel navraag en speurwerk kwamen er toch nog een aantal onzekere of zekere namen uit. Hoogstwaarschijnlijk behoren de mannen: Jan Bakker, Ben Gitzels, Jan Wever, Jaap Coffeng, Arie Stroet, Cees knol, Jan Beerepoot, Arie de Haan, Simon Bennis Johan Schouten en Henk van Leeuwen tot de medeoprichters van Het Masker.

Logo van carnavalsvereniging Het Masker.

Het Masker?

Maar hoe zijn deze mannen op de naam Het Masker gekomen? Dit is wel een grappig verhaal. In de ruimte waar de heren bijeen kwamen om te vergaderen over het feest, hing aan de muur de naam: ‘Het Masker’. Deze naam was nog een overblijfsel van de opgeheven toneelvereniging ‘Het Masker’. De mannen dachten dat een masker wel bij carnaval past en hoort. Zo is uiteindelijk de carnavalsvereniging: ‘Het Masker’ geboren.

Wie oh wie werd bekroond tot Prins?

Het bekronen van een Prins bleek niet gemakkelijk te zijn. De eerste man die in 1966 “ja” zei, op de vraag of hij de Prins van Het Masker wilde worden, bedacht zich op het laatste moment. Dit zorgde voor een gespannensfeer in de Raad van Elf. Uiteindelijk werd de man Arie de Haan tot eerste Prins van Het Masker gekozen. Helaas werd het eerste optreden van de Prins een totale mislukking. Het feest was niet gezellig genoeg en ook financieel schoot het alsnog te kort. Gelukkig verpeste dit niet de organisatie van de latere carnavalsfeesten. De Raad van Elf heeft namelijk veel geleerd van het mislukte feest. Zo kwamen ze hierdoor op verschillende ideeën hoe ze de eerst volgende feesten beter konden laten verlopen. De Raad leerden van hun fouten en jaar na jaar werd het carnavalsfeest mooier en ook groter.

Zwaag bekend geworden om carnaval?

Tegenwoordig trekt de carnavalsoptocht meer dan 50.000 toeschouwers. Met de mooie kleurrijke wagens weten de bewoners van Zwaag een geweldige optocht neer te zetten. Vroeger werd de optocht gebruikt voor het uiten van protest. Dit is begonnen In 1979. In dit jaar werd Zwaag ingelijfd door de gemeente Hoorn. Aangezien heel veel bewoners van Zwaag hier totaal niet mee eens waren, probeerde zij te protesteren met hun carnavalswagens. Zo konden toeschouwers duidelijk zien dat de bewoners van Zwaag het totaal niet leuk vonden om bij de gemeente Hoorn te horen. Als er wordt gekeken naar oude filmpjes, dan is dit erg goed te zien. Door deze optocht blijft er altijd wel een scheiding tussen bewoners van Hoorn en Zwaag liggen.

Hoe wordt carnaval nu gevierd in Zwaag?

Vijf dagen lang wordt er feest gevierd voor jong en oud, onder andere in het dorpscafé de Witte Valk. Verder is de optocht tijdens deze vijf dagen twee keer te bewonderen.

Kijk voor meer informatie op de website van Carnavalsvereniging Het Masker.

Auteur: Romanca van Vuure van Plug Out

Publicatiedatum: 15/02/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.