Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Fransen trekken Amsterdam binnen

Op 19 januari 1795 trokken Franse troepen een besneeuwd Amsterdam binnen om ook hier de geest van de revolutie te vestigen. Kunstenaar Jacob Cats legde de intocht van de verkleumde en armzalig ogende Fransen vast.

Houten kazernes

Het leger is op weg naar de houten kazernes waarmee het Frederiksplein in 1787 grotendeels was volgebouwd. Tegenover de barakken staat de Utrechtsepoort.

Volksliedje klopt

De Franse troepen onder generaal Pichegru waren inderdaad berooid toen ze onze republiek binnenvielen over de bevroren rivieren. Nog geen maand nadat het leger was gearriveerd kreeg Amsterdam opdracht 20.000 paar schoenen voor het Franse leger te leveren, zo blijkt uit een document in het archief van de Thesauriers.

Intocht van de Fransen

Intocht van de Fransen op 19 januari 1795, tekening door Jacob Cats.

Gezien uit het raam

Tekenaar Jacob Cats woonde op de huidige hoek Sarphatistraat-Frederiksplein. Hij keek uit op de Weteringschans en de Utrechtsepoort en kan het tafereel dus zelf gezien hebben.

De Franse tijd

De komst van de Fransen in 1795 betekende het einde van de regentenmacht en het begin van een periode van bestuurlijk en economisch verval voor Amsterdam. In 1806 werd Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon Bonaparte, koning en in 1810 werd het Koninkrijk Holland door Napoleon ingelijfd bij Frankrijk. Drie jaar later werden de Fransen verdreven en werd Willem I de Nederlandse koning.

Vrijheidsboom

Een groep Amsterdammers haalde de Franse strijders als helden binnen in de stad. Op 4 maart 1795 werd op de Dam een groot revolutiefeest gehouden, waarbij de Fransen hand in hand met Amsterdammers om een ‘vrijheidsboom’ dansten. Op 19 juni werd er opnieuw gefeest: aanleiding was de hernieuwing van de alliantie met de Fransen.

Publicatiedatum: 18/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.