Houten kazernes
Het leger is op weg naar de houten kazernes waarmee het Frederiksplein in 1787 grotendeels was volgebouwd. Tegenover de barakken staat de Utrechtsepoort.
Volksliedje klopt
De Franse troepen onder generaal Pichegru waren inderdaad berooid toen ze onze republiek binnenvielen over de bevroren rivieren. Nog geen maand nadat het leger was gearriveerd kreeg Amsterdam opdracht 20.000 paar schoenen voor het Franse leger te leveren, zo blijkt uit een document in het archief van de Thesauriers.
Gezien uit het raam
Tekenaar Jacob Cats woonde op de huidige hoek Sarphatistraat-Frederiksplein. Hij keek uit op de Weteringschans en de Utrechtsepoort en kan het tafereel dus zelf gezien hebben.
De Franse tijd
De komst van de Fransen in 1795 betekende het einde van de regentenmacht en het begin van een periode van bestuurlijk en economisch verval voor Amsterdam. In 1806 werd Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon Bonaparte, koning en in 1810 werd het Koninkrijk Holland door Napoleon ingelijfd bij Frankrijk. Drie jaar later werden de Fransen verdreven en werd Willem I de Nederlandse koning.
Vrijheidsboom
Een groep Amsterdammers haalde de Franse strijders als helden binnen in de stad. Op 4 maart 1795 werd op de Dam een groot revolutiefeest gehouden, waarbij de Fransen hand in hand met Amsterdammers om een ‘vrijheidsboom’ dansten. Op 19 juni werd er opnieuw gefeest: aanleiding was de hernieuwing van de alliantie met de Fransen.
Publicatiedatum: 18/10/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.