Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De dreiging van de dijk

Daar waar de weilanden ophielden en de lucht zich verhief, tekende de Diemerzeedijk zich scherp af tegen de horizon. Eeuwenlang vormde deze dijk een vertrouwd onderdeel van het landschap voor de Diemenaren. Maar dat niet alleen. In vroeger tijden lag er ook iets dreigends in de dijk besloten. Want iedereen wist dat zijn hele hebben en houwen, en zelfs zijn leven van die dijk kon afhangen.

Boerderij aan de Diemerdijk.

Atelierkopie van een tekening door Rembrandt. Beeld: Stadsarchief Amsterdam.

Boerderij aan de Diemerdijk.Boerderij aan de Diemerdijk.

Bescherming

Rond 1200 werd vanaf de dam in het Spaarne een dijk langs de zuidrand van het IJ aangelegd. Zo kon de invloed van het IJ worden ingeperkt en de waterstand in de Amstel, en daarmee Amstelland, beheersbaar worden gemaakt. Ook de Diemerzeedijk en de Diemerdam hoorden tot dit beschermingssysteem. Voor de veiligheid van de bewoners van Diemen en hun land werd ook het riviertje de Diem geleidelijk aan van dijken voorzien. Vanaf 1440 tot 1735 was de Diemerzeedijk een paaldijk, daarna werd de dijk verstevigd met keien. Dit alles heeft alleen niet altijd mogen baten.

Sint Elisabethvloed

Op 18 en 19 november 1421 ging het goed mis. Bij de Sint Elisabethvloed die in grote delen van Nederland plaatsvond overleden honderdduizend mensen. Een jaar later was er opnieuw een dijkdoorbraak in Diemen, die het Nieuwe Diep vormde. Ook in de jaren 1477, 1508, 1516 en 1530 hield de Diemerzeedijk geen stand. Dit zorgde voor veel materiële schade voor de bewoners en zeer hoge reparatiekosten van de dijken.

Allerheiligenvloed

Eén van de grootste waterrampen in Nederland was de Allerheiligenvloed in 1570. De zee sloeg een groot aantal gaten in de zeedijk en heel Diemen liep onder water. Ook 5 maart 1651 was een catastrofale dag. Het in 1631 drooggemalen Diemermeer overstroomde volledig. Vijf mensen en bijna al het vee verdronken. De Diemerzeedijk was niet altijd bestand tegen de woeste zee. Maar hij beschermt tot op de dag van vandaag het land tegen het water.

Auteur: Aby Grupstra

De doorbraak van de St. Anthonisdijk in 1651.

De doorbraak van de St. Anthonisdijk in 1651.De doorbraak van de St. Anthonisdijk in 1651.

Publicatiedatum: 26/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.