Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Nesciobrug

De Nesciobrug verbindt Amsterdam en Diemen met IJburg via de Diemerzeedijk. Het is de langste fiets- en voetgangersbrug in Nederland, vernoemd naar prozaschrijver Nescio. Met zijn verhalen over wandelingen in Amsterdam en omstreken gaf hij de Diemerzeedijk een plek in het collectieve literaire geheugen. En mede dankzij de brug die zijn naam draagt zal Nescio zelf ook niet vergeten worden.

De prijswinnende Nesciobrug

De prijswinnende NesciobrugDe prijswinnende Nesciobrug

Nescio

Jan Hendrik Frederik Grönloh, geboren op 22 juni 1882 te Amsterdam, werkte op kantoor. Maar daarnaast schreef hij verhalen onder het pseudoniem Nescio, latijn voor ‘ik weet (het) niet’. Enkele bekende werken zijn De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. Zijn schrijfstijl is ‘volks’ en zit vol gevoel. In zijn oeuvre zijn prachtige beschrijvingen van het Hollandse landschap te vinden. Nescio was een Amsterdammer in hart en nieren, maar hield ook veel van de natuur. Hij overleed in 1961. Na zijn dood is de waardering voor zijn werk enorm gestegen.

Beeld van de Titaantjes, in het Oosterpark

Beeld van de Titaantjes, in het OosterparkBeeld van de Titaantjes, in het Oosterpark

Nescio over Diemen

In Natuurdagboek beschrijft Nescio de talloze tochtjes die hij ondernam in en rondom Amsterdam. Het was alleen niet altijd even positief. Zo heeft hij het over ‘de rothuizen en het leelijke kerkje van Diemen’. Wel schrijft Nescio zeer liefdevol over het water en de natuur in deze omgeving. De Weesperstraat doopt hij vanwege de bloemenpracht bijvoorbeeld om tot de ‘Hortensiastreet’.

De Nesciobrug naar ontwerp van Jim Eyre

De Nesciobrug naar ontwerp van Jim EyreDe Nesciobrug naar ontwerp van Jim Eyre

De Brug

De gemeente Diemen is altijd tegen de ontwikkeling van IJburg geweest. Toen er behoefte ontstond aan een fietsverbinding van IJburg naar het centrum van Amsterdam werkte Diemen daar niet aan mee. Vandaar dat de Nesciobrug nu niet op Diemens grondgebied ligt, maar net in Amsterdam. De gebogen hang-tuigbrug, ontworpen door Jim Eyre, werd in 2006 opengesteld voor fietsers en voetgangers. In datzelfde jaar is de Nesciobrug vanwege zijn elegantie bekroond met de Nationale Staalprijs.

Door: Aby Grupstra

Portret van Nescio

Portret van NescioPortret van Nescio

Publicatiedatum: 26/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.