Buitenplaats Ananas

Buitenplaats Ananas is, samen met Het Wildrijk één van de twee laatste buitenplaatsen in de Zijpe. Eens was het zomerverblijf van de bekende familie Van Strijen. Nu is het een natuurbos en is er een zuivelboerderij en minicamping gevestigd.

Book 1 min

De Zijpe, lusthof voor Amsterdammers

De nieuwe drooggemaakte aandijking De Zijpe was vooral bij rijke Amsterdammers populair voor de aanleg van een buitenverblijf. De gebroeders Jan en Jacob Bincken en hun zwager Maarten Vinck hadden na uitgifte van de gronden gezamenlijk 20% in bezit. Zij verbleven op het buiten dat later bekend werd als buitenplaats de Ananas. In 1609 volgden helaas voor hen een faillissement waarna al hun grondbezit werd verkocht.

Het bos van Buitenplaats Ananas. Bron: Landschap Noord-Holland.

De Anna’s en familie Van Strijen

In 1609 koopt Philips Doublet de buitenplaats uit de failliete boedel van Maarten Vinck. Hij vernoemt de “exelente woninge” naar zijn vader, de heer van Sint Annaland, en naar zijn moeder Anna van Dam. Later wordt de naam van het landgoed verbasterd tot Ananas.

In 1699 komt de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse regentenfamilie Van Strijen. Jan Jacobsz van Strijen maakt er zijn zomerverblijf van en gebruikt de vlakbij gelegen buitenplaats Wildrijk voor de jacht. In de jaren die volgden neemt het landgoed Ananas alsmaar in omvang toe. In 1792 beslaat het landgoed ruim 66 morgen (ongeveer 56 hectare).

Deel van het bos bij Ananas. Bron: Landschap Noord-Holland.

Buitenplaats wordt boerderij

Door vererving komt de buitenplaats uiteindelijk in het bezit van de familie van de Graaf van Wassenaer en heer van Twickel. Ananas wordt na 1850 niet meer als buitenplaats gebruikt, maar blijft een boerderij. Tot ver in de twintigste eeuw is het een soort recreatieplek met kinderspeelgelegenheid. Inmiddels is Ananas een minicamping en zuivelboerderij.

Prentbriefkaart van Schagerbrug. Collectie Noord-Hollands Archief.

Landschap Noord-Holland / Cultuur Compagnie

Literatuur:

  • Dekker, P. Oude boerderijen en buitenverblijven langs de Zijper Grote Sloot, 1991

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN