De Zijpe, lusthof voor Amsterdammers
De nieuwe drooggemaakte aandijking De Zijpe was vooral bij rijke Amsterdammers populair voor de aanleg van een buitenverblijf. De gebroeders Jan en Jacob Bincken en hun zwager Maarten Vinck hadden na uitgifte van de gronden gezamenlijk 20% in bezit. Zij verbleven op het buiten dat later bekend werd als buitenplaats de Ananas. In 1609 volgden helaas voor hen een faillissement waarna al hun grondbezit werd verkocht.
De Anna’s en familie Van Strijen
In 1609 koopt Philips Doublet de buitenplaats uit de failliete boedel van Maarten Vinck. Hij vernoemt de “exelente woninge” naar zijn vader, de heer van Sint Annaland, en naar zijn moeder Anna van Dam. Later wordt de naam van het landgoed verbasterd tot Ananas.
In 1699 komt de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse regentenfamilie Van Strijen. Jan Jacobsz van Strijen maakt er zijn zomerverblijf van en gebruikt de vlakbij gelegen buitenplaats Wildrijk voor de jacht. In de jaren die volgden neemt het landgoed Ananas alsmaar in omvang toe. In 1792 beslaat het landgoed ruim 66 morgen (ongeveer 56 hectare).
Buitenplaats wordt boerderij
Door vererving komt de buitenplaats uiteindelijk in het bezit van de familie van de Graaf van Wassenaer en heer van Twickel. Ananas wordt na 1850 niet meer als buitenplaats gebruikt, maar blijft een boerderij. Tot ver in de twintigste eeuw is het een soort recreatieplek met kinderspeelgelegenheid. Inmiddels is Ananas een minicamping en zuivelboerderij.
Landschap Noord-Holland / Cultuur Compagnie
Literatuur:
- Dekker, P. Oude boerderijen en buitenverblijven langs de Zijper Grote Sloot, 1991
Publicatiedatum: 30/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.