Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Brug van Holland naar Sticht

De herkomst van de naam Stokkelaarsbrug is onduidelijk. Vroeger noemde men de buurtschap ook wel Stoppelaers brug of Stockelaerbrug. Op een ansichtkaart uit 1910 staat zelfs Stappelaarsbrug. De brug ligt op de vroegere grens tussen het Graafschap Holland en het Sticht.

Vermoed wordt dat Stokkelaar of Stoppelaar een persoonsaanduiding zijn. De naam Stoppelaar komt nog steeds als familienaam voor. Bij Stokkelaarsbrug gaat het riviertje de Waver over in de Oude Waver. De Waver verbindt in Amstelland twee stroomsystemen. In het noorden dat van Holendrecht en Bullewijk, in het zuiden dat van Winkel en Oude Waver.

De Waver is daarom wel de ‘Casiquiare van Amstelland’ genoemd, naar het klassieke voorbeeld van een rivier in Zuid-Amerika die de stroomgebieden van de Amazone in Brazilië en de Orinoco in Venezuela verbindt. Even verderop ligt in Stokkelaarsbrug ook een brug over de Winkel.

Stokkelaarsbrug

Stokkelaarsbrug Waar drie veenriviertjes samenstromen ligt de buurtschap Stokkelaarsbrug. Foto: Piet de Boer.

Oude kaarten

Op de oudst bekende kaart van deze omgeving, uit 1555, staat maar één brug aangegeven over de Waver, halverwege het riviertje. In de 16e eeuw wordt het ‘Zand- en Jaagpad van Ouderkerk naar Breukelen’ aangelegd. Danckers, landmeeter der stadt Amsterdam, gaf op een kaart uit 1636 de Voetangelbrug aan als Waaverbrugh. De kaart reikt niet tot Stokkelaarsbrug, dus is niet te zien of er daar ook een brug ligt.

In 1641 zien we een brug bij de Voetangel en een brug dichtbij, maar niet de ‘Stockelaerbrug’. Die laatste brug komt wel voor op een kaart uit 1695, waarop geen brug bij de Voetangel te zien is, maar dus wel een ten noorden van ‘Stoppelaarsbrug’. Pas in 1748 zien we een kaart waarop beide bruggen op de huidige plaats ingetekend staan.Achter Stokkelaarsbrug (gemeente de Ronde Venen) begint meteen het natuurgebied Botshol. Een tochtje door Botshol is alleen mogelijk per roeiboot. Tenzij het vriest. De Botsholtocht trekt dan duizenden schaatsers.

Publicatiedatum: 10/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.