Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Waverveen

Fort bij Waver-Amstel Fort beschermt Rondehoep Brug van Holland naar Sticht

Fort bij Waver-Amstel

Op de plek waar de Amstel en het veenriviertje Oude-Waver samen stromen in het Zuidfront van de Stelling van Amsterdam, verrees tussen 1908 en 1912 het Fort bij Waver-Amstel. Het fort is uniek door een nagenoeg compleet bewaard gebleven interieur. Weliswaar in verwaarloosde toestand, maar het geeft een goed beeld van hoe het leven er op een fort aan toeging. Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan in het fort. Keuken, wasruimten en toiletten zijn er nog, zelfs de elektrische installaties.

>

Fort beschermt Rondehoep

Staand bij de Jac. C. Keabrug zie je bij Nessersluis een fort liggen. Het is een onderdeel van De Stelling van Amsterdam. De Rondehoep lag nog net binnen de 135 km lange verdedigingscirkel die op 15-20 km rond de hoofdstad Amsterdam was gebouwd. De Stelling is tussen 1881 en 1914 gerealiseerd.

>

Brug van Holland naar Sticht

De herkomst van de naam Stokkelaarsbrug is onduidelijk. Vroeger noemde men de buurtschap ook wel Stoppelaers brug of Stockelaerbrug. Op een ansichtkaart uit 1910 staat zelfs Stappelaarsbrug. De brug ligt op de vroegere grens tussen het Graafschap Holland en het Sticht.

>