Abcoude

Koren op de molens van Mondriaan Brug van Holland naar Sticht Fort bij Abcoude: mysterieus 'Oerfort' van de Stelling van Amsterdam

Koren op de molens van Mondriaan

Primaire kleuren, wit, zwart, grijs en geometrische vormen. Dat is de manier waarop het gros van de mensen de kunstwerken van de schilder Piet Mondriaan (1872-1944) zullen kennen. Wat je misschien niet meteen bedenkt is dat deze abstracte werken er aan het begin van de carrière van de Nederlandse kunstenaar nog niet waren. Zelf zei hij dat hij is begonnen ‘zoals iedereen’, een beschrijving die vrij breed opgevat kan worden. Maar wat deed Mondriaan dan precies voordat hij zich ging wijden aan zijn beroemde doeken met lijnen en blokken in primaire kleuren? Alvast een tipje van de sluier: de stad Amsterdam en molens zijn een terugkerende factor.

>

Brug van Holland naar Sticht

De herkomst van de naam Stokkelaarsbrug is onduidelijk. Vroeger noemde men de buurtschap ook wel Stoppelaers brug of Stockelaerbrug. Op een ansichtkaart uit 1910 staat zelfs Stappelaarsbrug. De brug ligt op de vroegere grens tussen het Graafschap Holland en het Sticht.

>