Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Abcoude

Fort in de Botshol Fort bij Nigtevecht Fort bij Abcoude Fort aan de Winkel De ‘wonderwereld’ van het Abcoudermeer Koren op de molens van Mondriaan Brug van Holland naar Sticht

Fort in de Botshol

Hoewel het Fort in de Botshol niet volgens de plannen is voltooid, hoort het fortterrein bij het Zuidfront van de Stelling van Amsterdam. Het fort moest de dijk langs de Waver en een deel van de polder verdedigen.

>

Fort bij Nigtevecht

Het Fort bij Nigtevecht ligt op de westoever van het Amsterdam-Rijnkanaal, tegenover het dorp Nigtevecht. Lokaal staat het fort bekend als het Knakenfort. Het fort moest het Merwedekanaal, de Vecht en een aantal sluizen verdedigen.

>

Fort bij Abcoude

Het Fort bij Abcoude is het oudste fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort ligt net buiten de kern van Abcoude en is onderdeel van het Zuidoostfront van de Stelling.

>

Fort aan de Winkel

Fort aan de Winkel is eigenlijk een fort dat niet voltooid werd met bomvrije gebouwen. Die betonnen gebouwen die op deze plek zouden komen, zijn nooit gebouwd. Het fort is vernoemd naar het veenriviertje dat erlangs stroomt en ligt in het Zuidfront van de Stelling van Amsterdam.

>

De ‘wonderwereld’ van het Abcoudermeer

Eeuwenoud is het Abcoudermeer. Hierover voer de trekschuit van Amsterdam naar Utrecht. Qua natuur ooit een ‘wonderwereld’. Nu kabbelt het midden in de razende Randstad, pal naast de A2. Op de grens van Noord-Holland en Utrecht.

>

Koren op de molens van Mondriaan

Primaire kleuren, wit, zwart, grijs en geometrische vormen. Dat is de manier waarop het gros van de mensen de kunstwerken van de schilder Piet Mondriaan (1872-1944) zullen kennen. Wat je misschien niet meteen bedenkt is dat deze abstracte werken er aan het begin van de carrière van de Nederlandse kunstenaar nog niet waren. Zelf zei hij dat hij is begonnen ‘zoals iedereen’, een beschrijving die vrij breed opgevat kan worden. Maar wat deed Mondriaan dan precies voordat hij zich ging wijden aan zijn beroemde doeken met lijnen en blokken in primaire kleuren? Alvast een tipje van de sluier: de stad Amsterdam en molens zijn een terugkerende factor.

>

Brug van Holland naar Sticht

De herkomst van de naam Stokkelaarsbrug is onduidelijk. Vroeger noemde men de buurtschap ook wel Stoppelaers brug of Stockelaerbrug. Op een ansichtkaart uit 1910 staat zelfs Stappelaarsbrug. De brug ligt op de vroegere grens tussen het Graafschap Holland en het Sticht.

>