Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Blauwe draad van Amstelland

Als een blauwe draad loopt de Amstel door de historie van Amstelland. De rivier stroomt hier al 5000 jaar. Ooit was dit een moerassig veengebied. De pioniers groeven sloten om het natte land te kunnen ontginnen. Door de afwatering zakte het veenmoeras steeds verder in. Tot de Amstel zelfs hoger kwam te liggen dan het polderland. Toen waren dijken nodig.

Roeien, zeilen, kanovaren – de oude veenrivier wordt nu op allerlei manieren gebruikt. Vroeger passeerden hier veel schepen. Wie van Amsterdam naar Utrecht of Gouda reisde, koos gewoonlijk de vaarroute via de Amstel. Bij voorbeeld met de trekschuit.

Kabbelen door de eeuwen

De Amstel kabbelt al duizenden jaren majestueus door Amstelland. Het was ooit een drukke vaarroute. Trekschuiten passeerden hier; boeren brachten hun melk naar de stad. Rechts is Het Kleine Kalfje te zien. De foto is genomen vanaf de steiger van het pontje dat in de zomermaanden fietsers en wandelaars de Amstel overzet. Van de Kalfjeslaan naar de Ouderkerkerdijk. (Voor vaartijden: www.groengebied-amstelland.nl).Foto: Tineke Blok.

Er zat veel vis in de rivier, maar het kon hier ook aardig stinken. Dode honden en varkens dreven er rond. In 1624 klaagde men over kadavers van koeien en paarden. Amstelwater kon je beter niet drinken. Rijke Amsterdammers bouwden in de Gouden Eeuw buitenverblijven aan de Amstel. Gewoonlijk voeren ze in het voorjaar met hun hele hebben en houwen naar hun buiten. Na de zomer gingen ze retour.

Polders

Buitenveldert is gebouwd in de Binnendijkse Buitenvelderse Polder. Hier lag tot halverwege de vorige eeuw nog weiland. Enkele grondbezitters bezaten land dat van de Amstel liep tot aan de Amstelveenseweg. Aan de overzijde van de rivier liggen de Groot- en Klein Duivendrechtse polders. Aanvankelijk stond daar hoofdzakelijk graan. Vanwege het dalen van het maaiveld (veengrond klinkt altijd in), besloten boeren er weiland van te maken.

Melk en kaas

Melk vond gretig aftrek in Amsterdam. De Amstel was de ideale transportroute. Boeren die verder van de stad zaten, konden de melk niet afzetten voordat de hele handel bedierf. Zij specialiseerden zich in het kaas maken.

Publicatiedatum: 10/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.