Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Brouwerij De Werf: industrie in een modern jasje

In een voormalige scheepswerf in Enkhuizen houdt Brouwerij De Werf de historie van het bierbrouwen hoog.

Enkhuizen en bierbrouwen horen bij elkaar. Ooit kende de stad meer dan 25 brouwerijen. In deze tijd was Enkhuizen een van de grootste steden van Holland, met bijna 22.000 inwoners in 1622. Dankzij de ligging aan het water waren er vele scheepswerven, zeilmakerijen en touwslagerijen aanwezig. Belangrijke ‘Kamers’ (afdelingen) van de VOC en WIC waren gevestigd in Enkhuizen.

Met de verhuizing van een groot aantal kooplieden naar Amsterdam, nam de bevolking van Enkhuizen in de tweede helft van de Gouden Eeuw zienderogen af. De geplande stadsuitbreiding werd nooit volgebouwd, burgers vielen terug op het boerenbestaan. Rond 1850 telde Enkhuizen nog maar 5.000 inwoners. Het gemis van een afzetmarkt – en vooral: zeevaarders – had ook zijn weerslag op het brouwersvak. Zo’n 200 jaar geleden verdween de laatste brouwerij uit de stad.

Ciano Siewert, Scheepswerf te Enkhuizen, 20ste eeuw. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Van scheepswerf naar brouwerij

Het is deze rijke historie waar Brouwerij en Proeflokaal De Betonning op voortborduurde, toen ze in 2016 startte met de ontwikkeling van een brouwerij in een voormalige scheepswerf. Het industriële gebouw aan de Paktuinen 6 stond na een brand in 2006 tien jaar lang leeg. Omdat het in deze tijd erg in verval was geraakt, was grondig bouwkundig herstel aan gevel en constructie noodzakelijk.

Bij de verbouwing werd ernaar gestreefd om de werf zoveel mogelijk in de oorspronkelijke vorm te behouden. Wel is ervoor gekozen om bij de entree aan beide zijden een grote glazen doorkijk aan te brengen, die bezoekers zicht geeft op de haven. Ook is er een duurzame oplossing gevonden voor het regenwater, dat hergebruikt wordt als voeding voor de hopplanten van de brouwerij.

Brouwerij De Werf. Via Mooi Noord-Holland.

Een goudgele toekomst

Zo ging het gebouw in 2018 een nieuwe toekomst tegemoet als Brouwerij De Werf: brouwerij, proeflokaal en evenementenlocatie ineen, mét tuinterras aan de haven. De combinatie van de industriële omgeving met de warme inrichting maakt het tot een voorbeeld van herbestemming en een verrijking voor de stad. Eindelijk kan Enkhuizen weer brouwen.

Het interieur van Brouwerij De Werf. Via Mooi Noord-Holland.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Bronnen:
Mooi Noord-Holland
Enkhuizen Boeit
Brouwerij de Werf

Publicatiedatum: 10/04/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.