Beatles in Blokker

In het Westfriese Blokker staat een standbeeld van The Beatles. Op 6 juni 1964 speelden zij in de nabijgelegen veilinghal. Het was de enige keer dat zij in Nederland zouden optreden. En ook al duurden hun twee concerten niet langer dan 25 minuten, het spektakel bezit voor altijd een magische glans.

Book 3 min
De Beatles op het podium.

De Beatles op het podium. De Beatles op het podium. Foto uit Noord-Hollands Dagblad, inventarisnummer: beatles_1112153j.

De veilinghal van Essink

Op vrijdag 5 juni 1964 arriveerden The Beatles op Schiphol voor een verblijf van twee dagen in Nederland. Ze zouden gaan spelen in Blokker, bij Hoorn, in veilinghal ‘Op hoop van zegen’, waar normaal groenten en fruit werden geveild. Een onverwachte plek. Reguliere concertzalen wilden de Beatles, steevast ‘De Duivels’ bijgenaamd, niet hebben.

Ben Essink, zoon van de burgemeester van Blokker, organiseerde het optreden. De slungelachtige Essink haalde al eerder grootheden als Louis Armstrong, Benny Goodman en Jacques Brel naar Blokker en organiseerde tussen 1956 en 1965 negen grote festivals.

Zijn zus, Pauline Laan-Essing, verklaarde Essings inzet uit zijn geëngageerdheid met de wereldpolitiek, ergernis over de benepenheid van de dorpspolitiek en zijn weerstand tegen het verzuilde verenigingsleven: “Je had Ooster- en Westerblokker, die gaven op elkaar af. En hoewel Blokker overwegend katholiek was, had je ook nog tegenstellingen tussen de religies en iedereen had zijn eigen verenigingen. Mijn broer wilde daarvan af. Hij wilde vooral de jeugdverenigingen bij elkaar brengen en sterker maken.” Essings vader was, behalve burgemeester, ook voorzitter van het veilingbestuur. En zo werd de veilinghal een muziektempel.

Artiesten Blokker festival 1959.

Artiesten Blokker festival 1959. Artiesten die in 1959 op het festival in Blokker optraden. Collectie Historisch Blokker.

Beatlemania

Het was langzamerhand gewoon geworden dat het publiek bij een optreden van de Beatles uitzinnig schreeuwde. Veel volwassenen hadden de hoop dat de Nederlandse jeugd zich niet zo zou laten gaan. De Volkskrant schreef: “De geaardheid van de Nederlandse jeugd is van dien aard, dat uitzinnige taferelen achterwege zullen blijven.”

Maar ook in Nederland waren de jaren zestig definitief losgeslagen. Mevrouw Bleeker-Lieshout uit Wognum was ooggetuige van het concert op 6 juni 1964: “De Beatles stonden op een podium met een kordon van veiligheidsmensen eromheen. Het publiek kon op veilingkisten zitten maar de meesten bleven staan. Het was één groot feest. Verschillende meisjes stonden hysterisch te gillen en vielen flauw, waar wij als nuchtere Westfriese meiden helemaal niets van snapten.” Diskjockey Willem van Kooten van Veronica: “Het was een vreselijke herrie, een langgerekte schreeuw was het. Je hoorde absoluut niets van de muziek, alleen maar gegil.”

 

Het optreden op 6 juni 1964.

Het optreden op 6 juni 1964. Collectie Historisch Blokker.

Consumptiebon van het legendarische optreden op 6 juni 1964.

Consumptiebon van het legendarische optreden op 6 juni 1964. Consumptiebon van het legendarische optreden op 6 juni 1964. Collectie Historisch Blokker.

Concert wordt legende

Blokker liet de dag van het concert uitgroeien tot een legende. De Stichting ‘Beatles in Blokker’ onthulde precies 35 jaar na het optreden het monument naast de veilinghal. Een betonnen gedenkteken van vier bij drie meter, geschilderd in de vorm van een platenhoes.

Het beeld is een initiatief geweest van Gert Elzinga, reclameman en inwoner van Blokker. “Als ik uitleg waar ik woon weet niemand waar Blokker ligt, maar als ik zeg: ‘Daar hebben de Beatles gespeeld’, zegt iedereen: ‘Ooooo, ja!’.” Historisch gezien is het monument niet helemaal correct. Drummer Ringo Starr is erop te zien en die was er in Blokker nu juist niet bij. Hij werd toen tijdelijk vervangen door Jimmy Nichol. Ringo Starr liep de eerste zeven concerten van de eerste Beatles wereldtournee mis, doordat zijn amandelen waren ontstoken.

Beatlesmonument in Blokker.

Beatlesmonument in Blokker.

Publicatiedatum: 16/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

2 reacties
  • Gijs Bouman schreef:

    En ook hier wordt weer geen melding gemaakt dat The Beatles de dag er voor, 5 juni, in Treslong te Hillegom optraden, dus dat was feitelijk hun eerste optreden in Nederland. Ik erger mij er mateloos aan dat dit nooit wordt gemeld, ik ben opgegroeid in Hillegom en woonde als 6 jarig broekie in de Meidoornstraat op steenworp afstand van Treslong toen en heb de reuring meegemaakt, echter door de drukte de Beatles niet kunnen zien.

  • A j van roode schreef:

    Helemaal mee eens gijs,ik aad zoon van dirk van roode,die in die tijd toneelmeester was in treslong. Vind het ook raar dat je dit nooit hoort,er is me wel eens verteld dat er t.v. beelden zijn van dit optreden in treslong. Waar je me vader door het beeld ziet gaan.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN