Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Andre Hazes: Amsterdams wonderkind

André Hazes was als Amsterdamse vertolker van het levenslied een icoon van de Nederlandse amusementsmuziek. Hij zong zijn liedjes met veel gevoel voor blues en sprak daarmee een breed publiek aan. Ook na zijn vroegtijdige dood in september 2004 blijven het leven en de muziek van de volkszanger tot de verbeelding spreken.

Jonge André

André Hazes wordt op 30 juni 1951 geboren in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam. Hij groeit op met vier broers en een zus in de Amsterdamse Gerard Doustraat. Op achtjarige leeftijd woont Hazes met zijn buurjongen stiekem een concert bij van Muddy Waters en B.B. King bij en raakt verslingerd aan blues en rock-‘n-roll. Het zangtalent van de jonge André wordt ontdekt wanneer acteur Johnny Kraaijkamp Sr. hem op Bevrijdingsdag hoort zingen op de Albert Cuyp-markt. De kleine André maakt zijn televisiedebuut in AVRO’s Weekendshow. Daar zingt hij met Kraaijkamp het liedje ‘Piove’. Een doorbraak zoals die van Heintje blijft uit.

André Hazes

André Hazes.

Zingende barkeeper

Hazes ging op veertienjarige leeftijd aan de slag in de Draka-fabriek in Amsterdam-Noord. In navolging van zijn broer Joop monsterde hij aan als lichtmatroos op de binnenvaart bij het bedrijf Van Ommeren in Rotterdam. Na terugkomst werkte hij achtereenvolgens als boekbinder, bloembesteller, matroos, schoorsteenveger, slagersknecht, fietsenmaker, grondwerker, bouwvakker, sloper, marktkoopman, DJ, kelner en barkeeper. In café ‘De Krommerdt’ aan de Witte de Withstraat in de Baarsjes stond Hazes bekend als de zingende barkeeper. In zijn caravan op de camping in Vinkeveen schreef hij het nummer ‘Eenzame Kerst’ dat met hulp van Willy Alberti in 1976 op single verscheen. In december werden binnen drie weken 70.000 exemplaren van het plaatje verkocht.

Want ik hou van jou

André Hazes, Want ik hou van jou.

Carrière met pieken en dalen

Na de hitsingles ‘Mamma’ en ‘De Vlieger’ keerde Hazes terug naar de horeca. Dankzij producer Tim Griek maakte de zanger in 1980 een comeback en kreeg zijn carrière definitief vorm. De single ‘Een Beetje Verliefd’ behaalde in 1981 de Top 3. Het album Gewoon André verkocht maar liefst 500.000 exemplaren. André Hazes kreeg van Stichting Conamus de Zilveren Harp. De zanger groeide uit tot het gezicht van het Nederlandse levenslied. Hoogtepunten waren zijn optredens in Carré, het Concertgebouw en Ahoy. Hij presenteerde op televisie zijn eigen showprogramma ‘Een Avond Met André Hazes’. Hazes’ carrière kende echter ook de nodige dalen. Hij dronk veel en sliep weinig. Het slopende nachtleven en de vele optredens beschadigden zijn stembanden. Op 13 februari 1988 kwam André’s vaste producer Tim Griek om het leven bij een auto-ongeluk ter hoogte van Ursem. Het album ‘Liefde Leven Geven’ wordt aan Griek opgedragen.

Blues, voetbal en ‘Zij Gelooft In Mij’

Als cadeautje van zijn platenmaatschappij EMI nam Hazes het album ‘Dit Is Wat Ik Wil’ in 1989 op; een plaat met deels vertaalde blues- en rock-‘n-roll-klassiekers. Op de plaat werd hij onder meer bijgestaan door rockers Herman Brood, Jan Akkerman en Kaz Lux. Ter gelegenheid van de EK- en WK-wedstrijden van het Nederlands Elftal nam Hazes door de jaren heen meerdere voetbalsingles op, zoals ‘Wij Houden Van Oranje’, ‘Oranje Bovenaan’, ‘Samen Kunnen We Europa Aan’ en ‘Ik Heb U Lief Mijn Nederland’. Een concert in 1998 voor Nederlandse toeristen in Benidorm flopte. In plaats van de verwachte 20.000 bezoekers verschenen er slechts 800 in het stadion. Deze gebeurtenis en de tijdelijke breuk met zijn vrouw Rachel zijn te zien in de documentaire ‘Zij Gelooft In Mij’. De première in 1989 op het International Documentary Filmfestival was een daverend succes. De film was een publieksfavoriet op het International Documentary Filmfestival 1989 en won de VPRO Joris Ivens Award.

André Hazes zingt in Amersfoort, 5 februari 1982. Foto: Hans van Dijk / Anefo. Collectie Nationaal Archief.

Zetel in de gemeenteraad

In de nacht van vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni 2001 vierde Hazes zijn vijftigste verjaardag in het Amsterdamse Paradiso. Op het podium kreeg hij uit handen van burgemeester Job Cohen het Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam. De zanger was bij de gemeenteraadverkiezingen in 2002 lijstduwer voor de lokale partij ‘Ronde Venen Belang’. Hij kreeg in mei een zetel in de gemeenteraad, maar stortte in juni in na kritiek van andere partijen op zijn afwezigheid bij vergaderingen. De 36.000 kaartjes voor het optreden in het Olympisch Stadion op 24 augustus 2002 waren binnen vijf dagen uitverkocht. Tijdens het verregende concert kreeg de zanger uit handen van Johnny Logan een gouden plaat voor Strijdlustig. Hazes deed op 12 september een extra concert in Ahoy’ Rotterdam.

Overleden

Eind juni 2003 verzorgde de volkszanger als eerste Nederlandse artiest een avondvullend programma in de Amsterdam Arena. Op 22 september 2004 werd hij echter met spoed opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking en een dag later werd het trieste nieuws bekend gemaakt dat de volkszanger was overleden aan een hartstilstand. Vijftigduizend fans namen op 27 september 2004 in de Amsterdam Arena afscheid van de volkszanger tijdens een groots opgezette herdenking. De ceremonie werd live op televisie uitgezonden en door bijna vijf miljoen kijkers gevolgd. Met een live-opname van het nummer ‘Zij Gelooft In Mij’ scoorde Hazes postuum zijn allereerste nummer één hit in de Top 40.

Standbeeld van André Hazes in de Eerste Sweelinckstraat, 2005. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Nagedachtenis

André Hazes werd op 5 mei 2005 tijdens het Bevrijdingsfestival in Amsterdam op het Museumplein muzikaal geëerd door diverse artiesten, die in verschillende genres nummers van hem uitvoerden. Op 23 september 2005 werd op de hoek van de Eerste Sweelinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp het standbeeld van Hazes onthuld door Hazesontdekker Johnny Kraaijkamp Sr. Vijf jaar na zijn overleden bracht TNT Post een postzegelboekje uit met negen persoonlijke postzegels en Hazes’ levensverhaal. Op 11 november 2012 ging in het DeLaMar Theater in Amsterdam ‘Hij Gelooft in Mij’ in première, een musical over André Hazes. Acteur Martijn Fischer speelt de hoofdrol. De musical won op het Musical Awards Gala vele prijzen, onder meer voor beste grote musical.

Bron: Muziekencyclopedie.nl

Publicatiedatum: 13/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.