Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Turfmakerij Nieuwe Bullewijk

Als je met je rug naar de wijk Sluisvaart in Ouderkerk aan de Amstel gaat staan, naast het gemaal, kijk je uit op de Polder De Nieuwe Bullewijk. Die ligt tussen de Burgemeester Stramanweg, de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Het is een turfmakerij uit de 19e eeuw.

Je staat nu op de  oude omringdijk van de vervening. Die wordt tegenwoordig Hogendijk genoemd. Aan het eind van de dijk staat een flat aan de Rembrandt van Rijnweg. De uitgeveende polder – links van het Langeveldpad – ligt een stuk lager.

De Veenderij De Nieuwe Bullewijk was in bedrijf tussen 1875 en 1905. Er is hier rond Ouderkerk hard gezwoegd om het veen boven water te krijgen. Over de Sluisvaart transporteerden schippers de gedroogde turf naar de stad.

Veenderij De Nieuwe Bullewijk Vanaf het Langeveldpad is duidelijk dat Polder De Nieuwe Bullewijk lager ligt dan het niet uitgeveende land. Links, achter de Hogendijk, zie je de bebouwing van Ouderkerk. Foto: Piet de Boer.

Grens en waterkering

Nadat de Holendrechter- en Bullewijkerpolder drooggemalen was en weer tot weiland gereed gemaakt was duurde het een tiental jaren voordat er in 1875 toestemming kwam voor een nieuwe veenderij in de Klein Duivendrechtse polder. De veenderij lag in twee gemeenten, Ouder-Amstel en Weesperkarspel. De oude dijk, de Zwedkade, die ook de grens tussen Ouder-Amstel en Weesperkarspel vormde, behield tot 1908 zijn functie van waterkering. Dit dijkgedeelte, ten oosten van de A2, verdween met de bouw van Amsterdam Zuidoost.

De veenderij ‘De Nieuwe Bullewijk’ stopte in 1905 en viel in 1908 droog. De naam werd toen ‘Polder de Nieuwe Bullewijk’.

Publicatiedatum: 17/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.