Oudste gezondheidscentrum van Nederland
Het Buurthuis is centraal gelegen tussen de buurten Kerkbuurt, Havenbuurt en Wittewerf en geldt als het oudste gezondheidscentrum van Nederland. De eerste steen is gelegd op 27 april 1930. Tijdens de bouw is Marken nog voor de laatste keer onder water gelopen. Daarbij is zand van de fundering weggespoeld en het cement verkeerd verhard. Reden waarom er tientallen jaren later nog verzakkingen hebben plaatsgevonden. Het gebouw was in de eerste plaats bedoeld voor de behandeling van patiënten die aan tuberculose leden, een ziekte die in de eerste helft van de twintigste eeuw nog veel voorkwam. Het kuren bestond vooral uit bedrust, licht en frisse lucht. Hier herinnert de lighal nog aan.
Verbouwing in 1976
In 1976 is het Buurthuis grondig verbouwd, maar aan de constructie is niets veranderd en evenmin aan de functie als gezondheidscentrum. Deze verbouwing is de reden dat ik heb gekozen voor de ondertitel ‘Het kan raar lopen in het leven’. Ik was namelijk de installateur van water-gas-elektra, kortom alle technische installaties. Alleen voor elektra had ik nog geen volledige erkenning en ik mocht alleen installaties maken kleiner dan 25 kVA; deze installatie was echter 50 kVA. Op de afbeelding is te zien hoe ik dat oploste. De ene week zond ik de eerste helft van de elektratekening toe en de andere week de tweede helft. Bij het PEN (tegenwoordig Nuon) konden ze de humor er wel van inzien en ze hebben het mij er niet lastig mee gemaakt.
Maar precies in die tijd kwam er nieuw voorschrift dat de installatie in een medische ruimte van een aparte aarding moest worden voorzien. Ik had dus de eer voor het eerst een dergelijke installatie te mogen maken. Met als gevolg dat van heinde en ver installateurs en inspecteurs bij mij kwamen kijken hoe ik dat had gedaan. Dat bedoel ik met: het kan raar lopen in het leven.
Huidig gebruik van het Buurthuis
De tweede verdieping is volledig benut door de huisartsenpraktijk op Marken. De eerste verdieping eveneens, verder zijn daar behandelkamers, wachtkamer, apotheek, tandartskamer en fysiotherapieruimte te vinden. De begane grond is grotendeels in beslag genomen door de Vrijwillige Brandweer die er na talrijke verbouwingen een prima onderkomen heeft. Op aandringen van de Stichting Eilandraad Marken is bij een verbouwing in het begin van deze eeuw een lift in het Buurthuis gemaakt. Bij die laatste verbouwing is ook een aantal pulspalen onder het gebouw aangebracht om verdere verzakkingen te voorkomen. Het Buurthuis verkeert nu weer in een uitstekende staat.
Auteur: Hein Zeeman
Publicatiedatum: 01/02/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.