Nes en Nieuwe Nes in Schagen

Nesdijken, zoals die in de twaalfde eeuw om kagen (stukken buitendijks land) werden gelegd, worden allang niet meer gemaakt. De 'Nieuwe Nes' in Schagen heeft dan ook niets met een dijk te maken, behalve dat hij dingen met elkaar verbindt. Het is het nieuwe onderkomen van een aantal samenwerkende organisaties op het gebied van natuur en cultuurgeschiedenis in de regio.

Book 2 min

Uniek samenwerkingsverband

Hoewel Schagen nog geen twintigduizend inwoners telt, kent het een rijk cultureel leven. Bijna alle instellingen en verenigingen moeten hun eigen broek ophouden en zijn daardoor heel creatief geworden. Het Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie ‘De Groenling’ was jarenlang gevestigd in een afgedankte kleuterschool die niet langer meer functioneel was. Het Centrum zocht samenwerking met de ‘Historische Vereniging Schagen e.o.’, de ‘Archeologische Werkgroep Kop van Noord-Holland’ en de ‘Stichting Kinderboerderij Schagen’, die allemaal op zoek waren naar onderdak, dan wel naar een paal om een geit aan vast te zetten. Die samenwerking begon in 1993 en mondde uit in een nieuwbouwplan (2002), dat echter werd afgeschoten door buurtbewoners die overlast vreesden. In goede samenwerking met de gemeente Schagen werd een nieuwe locatie gezocht en bovenal een nieuwe sponsor. De nieuwe locatie lag aan de oude Nes en werd om die reden ‘Nieuwe Nes’ gedoopt.

De gebouwen van de Nieuwe Nes.

Breed, breder, breedst

Het samenwerkingsverband was al breed, maar moest ook financieel voor de langere termijn zeker zijn. Met ‘s Heerenloo Noorderhaven’, een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap, werd afgesproken dat een deel van de nieuwbouw speciaal voor haar zou worden gerealiseerd. Hiermee werd zij, net als de andere gebruikers, huurder van een deel van het complex.

Kinderboerderij bij de Nieuwe Nes.

Gebouw een succes

In januari 2009 werd het gebouw tot groot plezier van velen opgeleverd. Geheel opgetrokken met materialen die overeenkomen met doelstellingen als een goed milieu en duurzaamheid. Nieuwe huurders van de drie verhuurbare ruimten in het gebouw bleven zich aandienen. Een speciaal bijgebouw is in gebruik als ‘bijenboet’ voor een groep imkers. De ‘zuivelboet’ herbergt de zuivelproducten van een biologische boer, die door iedereen kunnen worden afgenomen. Diverse schilder- en tekenclubs laten zich inspireren in ‘Het Vierkant’. Een groep bejaarden met lichte dementie vindt het heerlijk om een deel van de dag in het gebouw door te brengen en zo zijn er nog meer en diverse groepen die gebruikmaken van de faciliteiten. Dankzij ruimhartige bijdragen van onder andere gemeente, de provincie en het ministerie van Landbouw en Visserij is de regio in de Kop van Noord-Holland een uniek publieksgebouw en kinderboerderij rijker.

Auteur: Frans Diederik

Publicatiedatum: 31/01/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN