Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Achter slot en grendel in het Haarlems verzet

Het is een fenomeen, de escape room. Overal duiken kamers vol puzzels en raadsels op. In een escape room laat je jezelf met een groep mensen opsluiten en moet je zo snel mogelijk uit de kamer ontsnappen door gebruik te maken van cryptische aanwijzingen. Het concept van de escape room heeft zich in rap tempo over heel de wereld verspreid. In Nederland zijn er al meer dan driehonderd te vinden en ook Noord-Holland is bezaaid met ontsnappingspuzzels. Van vochtige kelders tot een rijk gedecoreerde zombie apocalyps of mysterieuze detective. In Escape Haarlem stap je terug in de tijd en ervaar je het Haarlems verzet als het ware uit eerste hand. Het is door een bijzondere en realistische verhaallijn meer dan alleen een kamer met op te lossen raadsels. Beleef de Haarlemse oorlogsgeschiedenis achter slot en grendel en waan je voor zestig minuten in de roerige tijd van de jaren veertig.

Sleutelgat

Beeld: Eric Chan, flickr.com

SleutelgatSleutelgat

Van Duivenboden

Langs de drukte van de Gedempte Oude Gracht in Haarlem, ter hoogte van het stille Klein Heiligland, staat het markante doch huiselijk pand van Van Duivenboden. Het inrichterbedrijf Van Duivenboden is sinds 1921 al gevestigd in de oude binnenstad van Haarlem. De ingang tot het multifunctionele complex wordt gevormd door een opvallend witte en decoratief deurframe. Eenmaal binnen loop je niet alleen langs de interieurzaak van Van Duivenboden, maar ook langs Parketspeciaalzaak Soares, Zuiver Bouwgroep en sinds 2013 een afdeling van Van Duivenboden met woonaccessoires van Pand10. Restaurant Meneer Frans vormt het centrum van het pand en de verbinding tussen de bedrijven. In de romantische binnentuin kun je op het terras een biologisch drankje drinken of een hapje eten, maar niet van de ananasjes op tafel! Dat is decoratie. Voor de escape room loop je helemaal door naar achter en stuit je op een dichte deur.

Detailfoto van Escape Haarlem

Beeld: Escape Haarlem

Detailfoto van Escape HaarlemDetailfoto van Escape Haarlem

Escape Haarlem

De half verborgen houten deur werd ontdekt tijdens de verbouwing van het stokoude pand van Van Duivenboden. Uit documenten blijkt dat de mysterieuze doorgang ergens in de periode na de Tweede Wereldoorlog doelbewust en vakkundig in de muur is weggewerkt. Maar waarom? Wat is er achter deze deur te vinden? En waarom werd de achterliggende ruimte doelbewust geheimgehouden en verborgen voor nieuwsgierige kijkers?

Nieuwsgierig? Doe dan mee met Escape Haarlem en zet een stap de kamer in achter deze mysterieuze deur. Ontdek de antwoorden op bovenstaande vragen en beleef aan de hand van raadsels en puzzels het verhaal achter de deur van Van Duivenboden. Alles opgelost? Dan ken je het mysterie achter de deur en kun je ontsnappen.

Staakt! Staakt! Staakt!

Detail oproep Februaristaking

Staakt! Staakt! Staakt!Staakt! Staakt! Staakt!

Verzet

Net als in andere Noord-Hollandse steden beleefde Haarlem een donkere tijd gedurende de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Maar niet iedereen hield zich op de achtergrond en schikte zich naar het nieuwe strenge regime. Sommige boden dapper weerstand tegen de bezetter, waaronder de bekende verzetsstrijdster Hannie Schaft. Ook Van Duivenboden heeft een rol gehad in deze rijke Haarlemse oorlogsgeschiedenis, deze vind je bij Escape Haarlem.

Als je nieuwsgierig bent kun je met vrienden, familie of collega’s je creativiteit en slimmigheid testen in de escape room. Na de rijke ervaring kun je nog eindeloos door praten onder het genot van een gratis drankje. De redachtie van Oneindig Noord-Holland heeft Escape Haarlem tijdens een bedrijfsuitje met plezier bezocht. Wij hebben er 52 minuten over gedaan. Versla jij ons record en weet je op tijd te ontsnappen?Auteur: Liza Koppenrade

Publicatiedatum: 30/06/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.