Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

3 juni 1997: opening NewMetropolis, nu NEMO

Op 3 juni 1997 werd NewMetropolis geopend – vanaf 2000 NEMO genaamd – in het spraakmakende gebouw van architect Renzo Piano dat de vorm van een fors schip heeft boven de zuidelijke ingang van de IJtunnel.

Museum met uitzicht

Dit geavanceerde Science Center is voortgekomen uit wat voorheen het NINT was – het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (1954-1997) – en nog eerder het Museum van de Arbeid (1923-1954). Niet alleen NEMO zelf bleek veel publiek te trekken, dat gold ook voor het grote hellende dak, waarvandaan je een boeiend uitzicht hebt op de binnenstad. Het was de eerste vrij toegankelijke plek nabij het Oosterdok, met een mooi zicht op de stad. In 2007 kwam er een uitzichtplek bij, vanaf het terras van het restaurant in het nieuwe gebouw van de OBA, de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Post CS

Op dat moment was er nog een derde openbare plek met een panoramablik op de stad: het ‘Post CS’, het oorspronkelijke pakketpostgebouw bij het Centraal Station waar destijds het Stedelijk Museum en Restaurant Bar Club 11 tijdelijk waren gehuisvest. Dat bouwwerk is inmiddels gesloopt. Het schilderij in de collectie van het Amsterdam Museum geeft een zicht op de stad vanaf het dak van dit laatste gebouw; het met de spuitbus gemaakte werk werd gemaakt door Faith 71, pseudoniem voor Donovan Spaanstra.

Auteur: Frans Oehlen.

Gezicht op Oosterdok en Prins Hendrikkade, vanaf dak Stedelijk Museum CS.

Schilderij door Faith 71. Beeld: Amsterdam Museum.

Gezicht op Oosterdok en Prins Hendrikkade, vanaf dak Stedelijk Museum CS.Gezicht op Oosterdok en Prins Hendrikkade, vanaf dak Stedelijk Museum CS.

Publicatiedatum: 30/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.