Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

100 jaar Chinezen in Nederland en Amsterdam II

Wen Ting-Tiang en Ning Wah Choy, kinderen van de generatie Chinezen die voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwam, vertelden aan de hand van hun persoonlijke herinneringen over de geschiedenis van de Chinezen in ons land, de eerste 'exotische' groep buitenlanders. Dit vond plaats tijdens de Derde Dag van de Amsterdamse Geschiedenis in 2011. Een kort overzicht. 
Klik hier voor Deel I.

Chinese restaurants groeien als kool

De toename van Chinese restaurants in Nederland zorgde voor een steeds grotere immigratie van Chinezen uit Hong Kong en omstreken. In Amsterdam groeide het aantal Chinese restaurants in en rond de Binnen Bantammerstraat fors. Chinees eten werd razend populair. Dit had weer als gevolg dat veel Chinese winkels, die de echte Chinese producten verkochten, hun deuren openden.

Mijnheer Weng op zijn middagwandeling in de Amsterdamse Lange Niezel.

Mijnheer Weng op zijn middagwandeling in de Amsterdamse Lange Niezel. Afgebeeld ter hoogte van het Chinees-Indisch Restaurant Fong Sing, Lange Niezel 24.

Chinezen stromen toe

Doordat er veel meer jonge Chinezen naar Nederland kwamen, veranderde het huwelijkspatroon van de Chinezen. In plaats van te trouwen met Nederlanders, trouwden ze nu vooral met elkaar. Er kwamen Chinese scholen, sportclubs en accountantskantoren. Veel Chinezen trokken weg uit de binnenstad naar andere delen van de stad. De Chinese gokhuizen in de Binnen Bantammerstraat behoorden voorgoed tot het verleden.
De Chinese eetcultuur werd uitgebreid. De nadruk lag nu op ‘echt’ Chinees eten. De Chinese lunch, Dim Sum, werd razend populair. Vooral bij Chinezen zelf. Chinese winkels die meer verkochten dan etenswaren; een Chinese tempel op de Zeedijk; Chinese massageclubs; Chinese boekwinkels en reisbureaus: China Town werd ‘hot’.

Zanger bij de Peking Opera op de Nieuwmarkt.

Zanger bij de Peking Opera op de Nieuwmarkt. De foto is genomen tijdens Buddha’s Birthday Festival op het plein.

Chinezen keren terug

Vele van de tweede-generatie-Chinezen die aan het begin hadden gestaan van deze ontwikkelingen gingen ‘terug’ naar China, naar het land van hun vaders, van hun familie. Wat is de situatie van de Chinezen nu? Wat zijn hun vooruitzichten en hoe Chinees zijn zij nog? Deze en andere vragen kwamen op de Derde Dag van de Amsterdamse Geschiedenis aan de orde.
Klik hier voor Deel I.

 

Auteur: Ning Wah Choy.

Publicatiedatum: 21/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.