Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Opperdoes

Het Noord-Hollandse landschap in beeld De Opperdoezer Ronde, het verhaal van een diepogige knol Herinneringen aan de Binnenlandse Strijdkrachten Almersdorp, een verdwenen dorp bij Opperdoes Inheems aardewerk uit de ijzertijd in Noord-Holland Kogelpotten

Het Noord-Hollandse landschap in beeld

Op 8 mei 2021 begon het themajaar ‘Ode aan het Landschap’. Als fotografiestudent was Koen van der Lee in de gelegenheid om hierop in te haken met een fotoserie over het Noord-Hollandse landschap. Vanuit een schoolopdracht is dit verhaal voor Oneindig Noord-Holland ontstaan. Pak een kop thee en ga mee op reis!

>

De Opperdoezer Ronde, het verhaal van een diepogige knol

Van sterrenkoks tot de koninklijke familie, de Opperdoezer Ronde vindt elk jaar weer gretig aftrek. Stichting Historisch Opperdoes vertelt over deze internationaal beschermde aardappel, die de trots van het kleine Noord-Hollandse dorp Opperdoes is. En hoe je volgens de Opperdoezers zelf deze aardappel het beste kan eten.

>

Herinneringen aan de Binnenlandse Strijdkrachten

In de herfst van 1944 voegde de regering vanuit Londen verschillende verzetsorganisaties samen tot één militaire organisatie: de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. De NBS (of BS) stond onder bevel van prins Bernhard. Op 12 september, de eerste dag van de bevrijding van Zuid-Nederland, besloot Klaas Groeneveld om een plaatselijke BS-groep op te richten in het dorp Opperdoes. Dick Huis was er lid en vertelt over zijn belevenissen.

>

Almersdorp, een verdwenen dorp bij Opperdoes

In 2013 vond in opdracht van de provincie Noord-Holland een archeologisch onderzoek plaats in de Westfriese Omringdijk ten noorden van Opperdoes. Bij dit proefonderzoek zijn op meer dan een meter onder de weg de vermoedelijke resten van het verzonken Almersdorp gevonden.

>

Inheems aardewerk uit de ijzertijd in Noord-Holland

Het oudste ijzertijdaardewerk dat je in Noord-Holland kunt vinden, is een voortzetting van het bronstijdaardewerk. Op Texel is dat verwant aan de potvormen uit het noorden van het land (Sleenaardewerk), in het Gooi een voortzetting van het Hilversumaardewerk en langs de kust in Kennemerland is er een aparte groep ontstaan. In West-Friesland bestaat nog een overblijfsel van de uitgebreide bronstijdbewoning met aparte stijlkenmerken die ‘Hoogkarspel-jong’ worden genoemd. Deze laatste groep verdwijnt uit West-Friesland en niet alleen omdat het daar te nat wordt. De aparte stijl kan ook geen stand houden binnen de leefgebieden elders in de provincie.

>

Kogelpotten

“Kogelpotten, zijn die gevaarlijk?” Het was misschien een wat naïeve vraag van de bezorgde mevrouw met kinderwagen op de rand van de opgravingput. De verzekering dat het hier uitsluitend ging om middeleeuws aardewerk stelde haar zichtbaar gerust. De naam van de vrijwel volledig ronde potten stamt, zoals gewoonlijk, niet uit de tijd waarin ze werden gebruikt, maar van veel later. Vanwege de kogelronde vorm werden de potten door sommigen ‘kogelpotten’ genoemd, maar in Friesland, misschien wat minder krijgslustig, worden ze aangeduid met ‘bolpotten’.

>