Oostzaan

Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933) Zo waren de uitbundige bevrijdingsfeesten in Oostzaan Stille getuigen van de bezette Zaanstreek

Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Langs de Zaanstreek’.

>

Zo waren de uitbundige bevrijdingsfeesten in Oostzaan

‘The Germans in North-West Germany, Holland, Denmark, and the Frisian Islands accepted unconditional surrender, to go into effect at 0800 hours 5 May 1945.’ Iedereen die op 4 mei 1945 stiekem naar de BBC luistert hoort woorden van deze strekking. Het is zo ver: de Duitsers hebben gecapituleerd en vanaf de volgende ochtend acht uur is Nederland weer vrij. Na het bericht gaan veel mensen juichend de straat op. Zo ook Andries Claasen en Jan Hottentot uit Oostzaan. Ze vertellen het nieuws aan iedereen die het wil horen. De voorbereidingen voor een groots bevrijdingsfeest kunnen beginnen.

>

Stille getuigen van de bezette Zaanstreek

Plaquettes, standbeelden en andere gedenktekens sieren het herinneringslandschap van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Toch zijn er ook genoeg plekken waar op 4 mei niet wordt stilgestaan bij de verzetsdaden die er werden gepleegd, de onderduikers die verborgen zaten of de dood die mensen er in de ogen hebben gekeken. De littekens uit het verleden zijn onzichtbaar of zelfs uitgewist. Nu de oorlog steeds verder bij ons vandaan komt te staan, zou het kunnen dat deze steeds meer uit het zicht verdwijnt. Gelukkig zijn een aantal herinneringen en verhalen van de stille getuigen uit de periode 1940-1945 bewaard gebleven, bijvoorbeeld deze vijf locaties in de Zaanstreek.

>

’t Twiske: het hele jaar door recreatie

Menig Amsterdammer, Zaandammer en Purmerender vermaakt zich er regelmatig: het bij Oostzaan gelegen recreatie- en natuurgebied Het Twiske. Rondom de Stootersplas is het op warme zomerdagen prima vertoeven. Het typisch Noord-Hollandse veenlandschap nodigt uit tot wandelen, fietsen, kanoën en zwemmen. Maar hoe zit het met de historie van dit gebied?

>

Schuitenmakerij van firma Wed. K. Brouwer

Het heeft even geduurd maar sinds de zomer van 2011 is de Zaanse Schans een geheel oorspronkelijke kuiperij rijker die afkomstig is uit Oostzaan. De kuiperij is ondergebracht in een scheepsloods, afkomstig van een werf aan het Rustenburg in Zaandam.

>

Het museumwinkeltje van grootgrutter Albert Heijn

Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, ook Albert Heijn, de grootste kruidenier van Nederland, is ooit heel klein begonnen. In 1887 werd in  het dorp Oostzaan, onder de rook van Amsterdam, de basis gelegd voor het latere kruideniersimperium.

>

Albert Heijn te Oostzaan/Zaandam

Het is nauwelijks voor te stellen dat het reusachtige Ahold-concern, een van de grootste ondernemingen van Nederland, is voortgekomen uit een Oostzaans kruidenierswinkeltje dat de 21-jarige Albert Heijn in 1887 overnam van zijn ouders. Een winkeltje met een vloeroppervlakte van niet meer dan twaalf vierkante meter.

>

Oostzaanse eenden- en kippenhouders

Eendenpullen was lang de bijnaam van Oostzaners. Niet verwonderlijk, want in het begin van de vorige eeuw werden er tienduizenden eenden gehouden in het dorp. Dat behoort inmiddels tot het verleden. Die tijd van weleer wordt weer tot leven gewekt in het boek ‘Vervlogen Tijden, over de handel en wandel van de Oostzaanse eenden- en kippenhouders’.

>