Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

’t Twiske: het hele jaar door recreatie

Menig Amsterdammer, Zaandammer en Purmerender vermaakt zich er regelmatig: het bij Oostzaan gelegen recreatie- en natuurgebied Het Twiske. Rondom de Stootersplas is het op warme zomerdagen prima vertoeven. Het typisch Noord-Hollandse veenlandschap nodigt uit tot wandelen, fietsen, kanoën en zwemmen. Maar hoe zit het met de historie van dit gebied?

Jungle in plaats van akkers

De naam van het gebied komt van het riviertje ‘Twiscke’ dat er vroeger stroomde. Er ontstonden door veenwinning veel sloten, waardoor het landschap nu gesierd wordt door vele langwerpige ‘eilanden’. In de jaren dertig van de vorige eeuw begon men met het inpolderen van Het Twiske. De reden hiervoor was dat er steeds meer land plaats maakte voor water, en het daardoor lastig werd om vee te houden in het gebied. En dus werd er een dijk om het gebied heen gebouwd, waarna het droogmalen kon beginnen.

Er waren plannen om van de nieuwe polder landbouwgebied te maken, maar helaas bleek de grond veel te zilt. De inpoldering werd stopgezet en een tijd lang gebeurde er maar weinig met het mooie stuk natuur; het zou geruime tijd niet eens vrij toegankelijk zijn! Eén deel bestond voornamelijk uit gras, het andere deel was een soort jungle waar de natuur de baas was. Kleine avonturiers gingen er nog wel eens stiekem op pad.

Het Twiske bestaat voor maar liefst één derde uit water, waar de Stootersplas een enorm deel van uitmaakt. Deze plas is ontstaan door zandwinning. Het zand was hard nodig voor de aanleg van de Coentunnel in de jaren zestig.

De Twiskemolen in het landschap. Foto: Iskander SmitCC BY-NC-SA 2.0

Van niemandsland naar plek voor iedereen

Ongeveer een decennium later werd van Het Twiske langzaamaan een recreatiegebied gemaakt. De grote Stootersplas is tegenwoordig perfect voor watersporters. In de haven huur je een waterfiets of zeilbootje, en bestel je een biertje op het terras. Kinderen spelen bij één van de waterspeelplaatsen. Ook natuurliefhebbers kunnen in het Twiske hun hart ophalen. Naast de drukbezochte speelvelden en zonneweides zijn er namelijk ook nog genoeg rustige plekjes. Daar spot je onder andere vossen, hermelijnen en vele vogelsoorten. Het is niet voor niets een beschermd natuurgebied (Natura2000)!

Het rijksmonument de Twiskemolen is een ideaal baken in het landschap voor hobbyfotografen en toeristen. Het bezoekerscentrum is jammer genoeg begin 2014 gesloten, maar gelukkig leent Het Twiske zich goed voor een eigen avonturentocht. En is het mooie weer voorbij? Dan kun je altijd nog schaatsen op de Stootersplas!

Schotse hooglander in ’t Twiske. Foto: Remon Rijper CC BY-NC-ND 2.0

Publicatiedatum: 19/06/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.