Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Cruquius

Hooglanders en laaglanders in de Haarlemmermeer Met Jan Feith door de Haarlemmermeer (1933) De Cruquius: Pompen of verzuipen De Waterwolf Museum Gemaal De Cruquius Geschiedenis Amstelland en Meerlanden De Waterwolf bedwongen Amstelland en Meerlanden: van Haarlemmermeer tot polder

Stoomweekend in de Haarlemmermeer

Tijdens een Stoomweekend kan je tegen gereduceerd tarief zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. De stoomweekenden vinden plaats van 6 en 7 april tot en met november.

>

Hooglanders en laaglanders in de Haarlemmermeer

In de negentiende eeuw heerste er een ware strijd tussen ‘Hooglanders’ en ‘Laaglanders’ in de Haarlemmermeer. Steeds meer eigenaren van laagland dienden verzoeken in om hun land te mogen inpolderen en onderbemalen, maar het polderbestuur had daar ernstig bezwaar tegen.

>

Met Jan Feith door de Haarlemmermeer (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘De Haarlemmermeer als typisch poldergebied’.

>

De Cruquius: Pompen of verzuipen

Dag en nacht pompte het stoomgemaal De Cruquius. Jarenlang zwoegde het gevaarte, totdat in juli 1852 de ‘waterwolf’ was getemd. Definitief.

>

De Waterwolf

Na 1250 stroomden grote delen van het lage westen van Nederland onder water. Door de vele overstromingen was achter de duinen een landschap ontstaan met talrijke kleine meren, alleen nog door stroken land van elkaar gescheiden.

>

Museum Gemaal De Cruquius

Zodra in 1837 besloten was het Haarlemmermeer droog te leggen ontstond een hevige discussie of dit met windbemaling of stoombemaling gedaan moest worden. Koning Willem I beslechtte dit geschil in het voordeel van de nieuwe technieken.

>

Geschiedenis Amstelland en Meerlanden

Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis. De eeuwige strijd tegen het water speelt hier onder andere een belangrijke rol in. Dit heeft voor veel historische gebeurtenissen gezorgd, zoals de watersnoodramp in Waterland in 1916, de drooglegging van het Haarlemmermeer en het aanleggen van de Afsluitdijk. Ook de Russisch-Engelse invasie en de Tweede Wereldoorlog hebben hun sporen in Noord-Holland achtergelaten. Lees op Oneindig Noord-Holland de verborgen verhalen over de geschiedenis van Noord-Holland.

>

De Waterwolf bedwongen

Een fietstocht langs de 62 kilometer lange Ringvaart die de gemeente Haarlemmermeer omsluit, biedt een uitdagend vergezicht. Ik steek de Ringvaart per fiets regelmatig over. Vanaf de brug tuur ik dan dromend het water in. Water dat rustig voortkabbelt, op het ritme van de wind en de stroming. Noord-Holland op haar best.

>