Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Webinar ‘De resultaten van Scars of War’

Deed je mee aan het onderzoeksproject Scars of War? Of ben je geïnteresseerd in de resultaten van het onderzoek naar de overblijfselen van loopgraven, bomkraters en munitiedepots uit de Tweede Wereldoorlog op de Utrechtse Heuvelrug en in het Gooi. Volg dan op donderdag 9 februari tussen 19:30 en 20:30 het webinar ‘De resultaten van Scars of War’. Onderzoekers Wouter Verschoof-van der Vaart en Eva Kaptijn presenteren de resultaten.

Meer kennis en bewustzijn

Het archeologisch onderzoek omvat de bodem van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Dit gebied was tijdens de Tweede Wereldoorlog het toneel van vele militaire activiteiten. Hoewel veel sporen nog in het landschap aanwezig zijn, zijn deze nooit goed in kaart gebracht. Het onderzoek wil daar verandering in brengen. Een van de doelen is ook om mensen bewust te maken van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog.

Uniek onderzoek

Vanaf juli 2022 deden 342 burgerwetenschappers mee aan het online project Scars of War op Zooniverse. Vanuit huis speurden zij 95.000 hoogtekaartjes af naar onontdekte bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Dit onderzoek is uniek; nog niet eerder was er een archeologisch citizen science project naar het landschap van de Tweede Wereldoorlog.

Zet het webinar van donderdag 9 februari (19:30-20:30) alvast in de agenda! Kijk hier voor meer informatie.

De loopgraven op de liniedijk bij museum ‘Grebbelinie in het Vizier’ in Woudenberg. Foto: Tamara Becker.

Mooie samenwerking

Scars of War is een project van Landschap Erfgoed Utrecht met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht en Leiden Universiteit. Het werd mede mogelijk gemaakt door het vfonds en Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

Bron: Landschap Erfgoed Utrecht

Publicatiedatum: 15/01/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.