Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rechtszaak om verbouwing van Amsterdam Museum

Heemschut Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) vechten de voorgenomen verbouwing van het Amsterdam Museum aan bij de rechtbank. Onderdeel van het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is de afbraak van de Schuttersgalerij. Dat plan tast volgens de bezwaarmakers op ‘grove wijze een deel van het eeuwenoude Burgerweeshuis in het hart van de binnenstad aan’.

“Sloop van de Schuttersgalerij voor het verwezenlijken van enkele grote museumzalen is een aantasting van de tot nu toe zorgvuldig behouden, eeuwenoude bouwstructuur”, zeggen Heemschut en de VVAB.

Schuttersgalerij

De Schuttersgalerij markeert in het hart van het gebouwencomplex de overwelfde en overbouwde Begijnensloot, waaraan in de middeleeuwen het Sint-Luciënklooster ontstond. Sindsdien is de Begijnensloot in de gebouwenstructuur van het Burgerweeshuis en het Amsterdam Museum behouden gebleven, vanaf 1975 als galerij.

De bezwaarmakers: “Sloop van de Schuttersgalerij gaat ten koste van deels zeventiende-eeuwse muren, balklagen en kapconstructies van de bebouwing aan weerszijden van de Begijnensloot. Daarnaast wordt de leesbaarheid van de historische ontwikkeling van het complex – ooit voorbeeldig gerestaureerd – aangetast. De Schuttersgalerij, een internationaal gezien unieke museumstraat, is inmiddels ook een waardevol onderdeel van het historisch gegroeide complex en dient met respect te worden behandeld en behouden”.

Ingang Amsterdam Museum en schuttersgalerij, 2015. Wikimedia Commons, fotograaf: Ank Kumar , CC BY-SA 4.0

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 16/01/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.