Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Scars of War brengt militair erfgoed Utrechtse Heuvelrug en Gooi in kaart

Iedereen kan meedoen aan Scars of War, het burgerwetenschapsonderzoek waarbij deelnemers via een online platform op hoogtekaarten op zoek gaan naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Meedoen kan gewoon vanuit huis van achter de computer, laptop of tablet en gaat via het online platform Zooniverse.

Meer kennis en bewustzijn

Het archeologisch onderzoek omvat de bodem van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Dit gebied was tijdens de Tweede Wereldoorlog het toneel van vele militaire activiteiten. Hoewel veel sporen nog in het landschap aanwezig zijn, zijn deze nooit goed in kaart gebracht. Het onderzoek wil daar verandering in brengen. Een van de doelen is ook om mensen bewust te maken van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog.

De loopgraven op de liniedijk bij museum ‘Grebbelinie in het Vizier’ in Woudenberg. Foto: Tamara Becker.

Bomkraters, loopgraven en munitiedepots herkennen

De Utrechtse Heuvelrug en het Gooi beslaan een gebied van meer dan 600 km2. Dit gebied is zo groot, dat het ondoenlijk is voor één of een kleine groep professionele archeologen om alles te analyseren. Bovendien varieert het vermogen van mensen om specifieke kenmerken te identificeren sterk. Sommige mensen herkennen bepaalde typen overblijfselen heel goed, terwijl andere de structuren missen. Het is daarom belangrijk dat verschillende mensen de hoogtekaarten inspecteren. Bij Scars of War wordt gespeurd naar bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Deelnemers zien op het platform Zooniverse precies waar zij deze aan herkennen.

Overzicht van het gebied dat wordt doorzocht voor het project Scars of War.

Mooie samenwerking

Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Universiteit Leiden en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het vfonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

Meedoen kan via deze link.

Het startscherm van platform Zooniverse voor het project Scars of War.

Bron: Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland

Publicatiedatum: 19/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.