Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verzetsmuseum verzamelt vrijheidsoutfits

Onder de noemer ‘Wat draag jij 5 mei?’ is Verzetsmuseum Amsterdam benieuwd wat Nederlanders dit jaar dragen op Bevrijdingsdag. Wat is het verhaal achter dit kledingstuk en waarom symboliseert het vrijheid? Er wordt een speciale website geopend en mensen kunnen deelnemen via Instagram en Facebook.

In 1945 riep verzetsvrouw Mies Boissevain op tot het maken van de Nationale Feestrok om de bevrijding te vieren. De feestrok werd gemaakt van kleine stukjes stof en op de rok borduurden vrouwen dierbare herinneringen en belangrijke data. De feestrok stond symbool voor vrijheid en eenheid. Nu, 75 jaar later zijn wij benieuwd naar de bevrijdingsoutfits van nu. Welk verhaal vertel jij met jouw bevrijdingsoutfit?

Hoe doe je mee

Plaats voor 5 mei een foto of korte video van je kledingstuk op Instagram of Facebook. Vertel waarom jouw kledingstuk voor vrijheid staat met de hashtag #watdraagjij5mei en tag het Verzetsmuseum (@verzetsmuseumamsterdam). Registreer je kledingstuk op www.verzetsmuseum.org/watdraagjij5mei. Je ontvangt een registratie-e-mail en je outfit wordt opgenomen in de digitale collectie van het museum. De deadline voor inzendingen is 4 mei. Op 5 mei 2020 lichten we een aantal mooie kledingstukken met hun verhalen uit op onze social media.

Inspiratie

Maak je liever zelf wat? Laat je inspireren door studenten van de modeopleidingen MBO College Zuid ROC van Amsterdam, ROC Hilversum en ROC Mondriaan Den Haag. De afgelopen maanden ontwierpen zij op verzoek van het museum eigentijdse kledingstukken, geïnspireerd op de feestrok van Mies Boissevain. De komende weken delen zij hun ontwerp op het Instagram-account @watdraagjij5mei van het Verzetsmuseum en vertellen waarom hun kledingstuk symbool staat voor vrijheid.

Mode op de bon

‘Wat draag jij 5 mei?’ is onderdeel van de tentoonstelling Mode op de bon, over het veranderende modebeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na heropening van het museum is deze tentoonstelling nog te zien tot en met 6 september 2020.

Publicatiedatum: 20/04/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.