In 1945 riep verzetsvrouw Mies Boissevain op tot het maken van de Nationale Feestrok om de bevrijding te vieren. De feestrok werd gemaakt van kleine stukjes stof en op de rok borduurden vrouwen dierbare herinneringen en belangrijke data. De feestrok stond symbool voor vrijheid en eenheid. Nu, 75 jaar later zijn wij benieuwd naar de bevrijdingsoutfits van nu. Welk verhaal vertel jij met jouw bevrijdingsoutfit?
Hoe doe je mee
Plaats voor 5 mei een foto of korte video van je kledingstuk op Instagram of Facebook. Vertel waarom jouw kledingstuk voor vrijheid staat met de hashtag #watdraagjij5mei en tag het Verzetsmuseum (@verzetsmuseumamsterdam). Registreer je kledingstuk op www.verzetsmuseum.org/
Inspiratie
Maak je liever zelf wat? Laat je inspireren door studenten van de modeopleidingen MBO College Zuid ROC van Amsterdam, ROC Hilversum en ROC Mondriaan Den Haag. De afgelopen maanden ontwierpen zij op verzoek van het museum eigentijdse kledingstukken, geïnspireerd op de feestrok van Mies Boissevain. De komende weken delen zij hun ontwerp op het Instagram-account @watdraagjij5mei van het Verzetsmuseum en vertellen waarom hun kledingstuk symbool staat voor vrijheid.
Mode op de bon
‘Wat draag jij 5 mei?’ is onderdeel van de tentoonstelling Mode op de bon, over het veranderende modebeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na heropening van het museum is deze tentoonstelling nog te zien tot en met 6 september 2020.
Publicatiedatum: 20/04/2020
Vul deze informatie aan of geef een reactie.