Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

LAM museum introduceert De Kijktelefoon

Veel musea gaan het digitale avontuur aan, nu ze door het coronavirus de deuren niet open kunnen gooien. Het LAM-museum in Lisse koos voor een bijzondere aanpak: wie wil, kan een kort telefoongesprek over kunst voeren met een van de museummedewerkers.

Het LAM opende in februari 2019 haar deuren op landgoed Keukenhof, vlakbij het gelijknamige kasteel, dat naast de wereldberoemde bloemententoonstelling ligt. De Keukenhof is alleen in het voorjaar geopend, maar kon vanwege de coronacrisis haar tulpenpracht niet met het publiek delen. Ook het LAM-museum is momenteel dicht, maar de medewerkers wilden niet bij de pakken neerzitten. Elke dag deelt het museum via het Thuis Museum (de website) een gratis ‘kunstsnack’. Daar is inmiddels nog een extra service bij gekomen: De Kijktelefoon.

Het LAM in Lisse. Foto: Ronald Tilleman.

Zo’n Thuis Museum past bij de missie van het museum: mensen op een persoonlijke manier warm maken voor kunst en écht laten kijken. Zo hangen er geen tekstbordjes bij de kunstwerken, maar gaan de museummedewerkers graag het gesprek met de bezoeker aan. Om die reden worden er normaal gesproken maar acht mensen per kwartier in het museum toegelaten.

Directeur Sietske van Zanten spreekt zelfs van een VIP-behandeling. “We stimuleren dat er een gesprek ontstaat. De kunstenaar kan het werk wel met een bepaalde bedoeling hebben gemaakt, maar de bezoeker kan daar iets héél anders uit halen. Er is dus geen goede of verkeerde interpretatie. Met die gesprekken willen we kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. We richten ons dus niet alleen op mensen die kennis van kunst hebben; kunst is er voor iedereen.”

De kunstwerken die in het museum te zien zijn, hebben ‘voedsel en consumptie’ als thema, om de simpele reden dat we allemaal wel iets met eten hebben, of je nu kind bent of volwassene.

Een kunstsnack. Foto: Alica Framis.

Maar goed, toen sloeg het coronavirus toe. “Juist omdat we in ons museum zoveel persoonlijk contact met bezoekers hebben, merkten we dat we dat nu zo missen,” vertelt Van Zanten. “We missen het praten rondom kunst.” Zo ontstond het idee om mensen die zich daarvoor opgeven op te bellen voor een kort gesprek. De Kijktelefoon werd geboren.

De telefoongesprekken noemt ze ‘hartverwarmend’. “Bij elk gesprek nemen we een kunstwerk als uitgangspunt. We vertellen er iets over. Je ziet het kunstwerk dus niet, maar je vormt er in je hoofd een beeld van. Dat kan je nieuwsgierig maken, maar je kunt ook zeggen: dat wil ik helemaal niet zien; misschien valt het wel tegen.”

Het LAM in Lisse. Foto: Ronald Tilleman.

Toen Van Zanten en haar medewerkers met de gesprekken begonnen, vonden ze het natuurlijk wel spannend. “Je ziet iemands gezicht niet, dus je ziet niet hoe iemand reageert, maar het levert altijd wel leuke, bijzondere gesprekken op. Soms hebben we het niet eens over het kunstwerk dat centraal staat. Zelf heb ik bijvoorbeeld een gesprek gehad met iemand die ons museum had bezocht en daarover wilde vertellen. Dan luister je vooral. Het menselijk contact, dat vinden we het belangrijkst, want iedereen heeft weer andere verhalen die je anders laten kijken.”

Belangstellenden voor De Kijktelefoon kunnen zich elke week tot vrijdag 14 uur via info@lamlisse.nl opgeven. De geselecteerde bellers krijgen voorafgaand een bericht wanneer ze gebeld worden. Het gesprek duurt 5 tot 10 minuten.

De Kijktelefoon. Foto: LAM.

Voor meer informatie over het Thuis Museum van het LAM kun je hier terecht. Op deze pagina kun je de resultaten bekijken en je inschrijven voor op de speciale nieuwsbrief, die automatisch stopt als het museum weer open gaat. Je kunt de kunstsnacks ook op Instagram zien: @thuismuseum.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 18/04/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.