Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Restauratie Rietveldkerk ‘De Hoeksteen’ van start

De restauratie van de Rietveldkerk ‘De Hoeksteen’ (1964) in Uithoorn is vandaag van start gegaan. Onder meer het casco en de installaties worden aangepakt en de theaterzaal wordt in oorspronkelijke staat teruggebracht. De restauratie, mede mogelijk gemaakt door Stichting Leefomgeving Schiphol en de BankGiro Loterij, moet in het najaar van 2020 zijn afgerond.

BOEi werd in 2017 eigenaar van de monumentale kerk, een ontwerp van Gerrit Rietveld (1888 – 1964). Na een culturele herbestemming zal de kerk opnieuw een centrale rol in de Uithoornse gemeenschap spelen. De restauratie wordt uitgevoerd door Pronk Restauratie BV uit Warmenhuizen. Restaurant Gerrit, sinds kort gehuisvest is in de kerkzaal, zal tijdens de restauratie zoveel mogelijk open blijven.

Finn Dudok van Heel, Ontwikkelingsmanager voor BOEi: “De Rietveldkerk is altijd een plek van ontmoeting geweest; eerst als kerk en theater, later als bibliotheek. Wij willen dat de kerk opnieuw een hoeksteen in de samenleving wordt; een plek waar de inwoners van Uithoorn én bezoekers van buiten zich thuis voelen.”

Rietveldkerk De Hoeksteen Uithoorn. Foto: BOEi (Jan van Dalen).

De Hervormde Gemeente Uithoorn gaf Gerrit Rietveld in 1961 opdracht om een kerkelijk centrum te ontwerpen. Rietveld wilde, als overtuigd atheïst, niet een gebruikelijke kerk bouwen maar een kerk die qua vormgeving afweek van traditionele kerken en waarin verschillende functies konden worden gehuisvest. Het resultaat is een rechthoekig gebouw, dat door de weerspiegeling in de omliggende vijver de illusie van een kubus creëert. Rietveld ontwierp in zijn leven twee kerken; het andere staat in Amsterdam Buitenveldert.

Bron: BOEi

Publicatiedatum: 30/04/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.