Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Razzia-expositie krijgt nieuwe kans

Wie de tentoonstelling over de eerste razzia’s aan het begin van de Tweede Wereldoorlog heeft gemist, krijgt van het Amsterdams Stadsarchief een nieuwe kans.

Op 22 en 23 februari 1941 werden in Amsterdam circa 400 Joodse mannen opgepakt en gedeporteerd. Historica en gastconservator Wally de Lang wilde weten wie ze waren en wat er met hen is gebeurd. Daar maakte ze een boek van. Ook werkte ze mee aan een tentoonstelling in het Amsterdamse Stadsarchief.

Gastconservator Wally de Lange bij de expositie, die tot nu toe maar drie weken te zien was. Foto: Stadsarchief Amsterdam.

Die expositie was maar drie weken te zien, tot een nieuwe lockdown daar een einde aan maakte. Intussen is er het nodige gebeurd. Het boek van Wally de Lang heeft een hoop reacties losgemaakt. Zo hebben een aantal nabestaanden zich gemeld, die door radiodocumentairemaakster Sandra Rottenberg zijn geïnterviewd. Dat leverde twintig portretten op, waarvan delen zijn verwerkt in de audiotour. Tevens zijn er nieuwe foto’s opgedoken.

Bij de eerste razzia’s van 1941 werden 389 Joodse mannen opgepakt. Foto: NIOD / Collectie Jon van der Maas.

Op de vraag aan Frank Driessen, voorlichter van het Amsterdams Stadsarchief, of het niet het noodlot tarten is om nu al de nieuwe tentoonstelling aan te kondigen, zegt hij: “Als we daar nu geen ruchtbaarheid aan geven, weet niemand dat die tentoonstelling er is, als de musea hun deuren weer mogen openen.”

De tentoonstelling ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam’ is – hopelijk – van 18 februari tot 8 mei 2022 te zien in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat 32 in Amsterdam. Het Stadsarchief heeft ook een speciale themawebsite gemaakt.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 18/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.