Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ontdek de schatten van de zeebodem op Texel

In Museum Kaap Skil op Texel is momenteel een tentoonstelling te zien vol schatten van de zeebodem, afkomstig uit eeuwenoude scheepswrakken. Handelswaar, persoonlijke bezittingen, oorlogstuig en scheepsonderdelen. Gevonden door Texelse duikers op de bodem van de Waddenzee.

De Reede van Texel was in de zeventiende en achttiende eeuw de belangrijkste ankerplaats voor de scheepvaart. Handels- en oorlogsschepen lagen hier, voor de kust van Texel, te wachten op gunstige wind om uit te varen. Het was er relatief beschut, maar bij hevige storm kon het er toch behoorlijk spoken. In de loop van de jaren hebben honderden schepen schipbreuk geleden op de Reede. De gezonken schepen raakten al snel bedolven onder het zand. Zo bleven ze eeuwenlang op de zeebodem bewaard, tot veranderende zeestromen het zand wegspoelen. Duikers onderzoeken de vrijgespoelde wrakken. In de tentoonstelling Archeologie onder Water ontdekt u de handelswaar, persoonlijke bezittingen, oorlogstuig en scheepsonderdelen die zijn opgedoken bij deze scheepswrakken.

Archeologie onder water. Foto: Museum Kaap Skil.

Sinds 1 juli hoeft niet meer gereserveerd te worden voor een bezoek aan de tentoonstelling in Museum Kaap Skil. Zolang de anderhalve meter afstand wordt gewaarborgd, is het museum vrij om bezoekers toe te laten. Omdat dit bij Museum Kaap Skil geen probleem is, kunnen mensen het museum nu weer op de bonnefooi bezoeken. Kaartjes kunnen nog steeds vooraf gekocht worden op kaapskil.nl, maar ook gewoon bij de entreekassa. Dus bent u op Texel deze zomer, breng dan zeker een bezoekje aan Museum Kaap Skil!

Tekst: Museum Kaap Skil
Omslagfoto: Stefan Krofft / Museum Kaap Skil

Publicatiedatum: 14/07/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.