Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Mooi Marginaal: De mooiste zelfgedrukte boeken

Van 9 maart t/m 17 april 2020 toont Mooi Marginaal bij het Noord-Hollands Archief in de Janskerk in Haarlem de 53 mooiste marginale drukwerken die vervaardigd werden in de periode 2012-2017. Er is een selectie gemaakt uit 187 inzendingen van drukkers uit heel Nederland en Vlaanderen. Hierbij is gestreefd naar het tonen van een zo breed mogelijk scala aan bijzonder drukwerk dat van de niet-commerciële persen rolt. De nadruk ligt hierbij op het vakmanschap en de aandacht die aan de boeken wordt besteed.

De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster. De Stichting organiseert eenmaal per twee jaar een bekroning van de mooiste margedrukwerken van de voorafgaande twee jaar. Door een onafhankelijke jury worden de mooiste inzendingen geselecteerd. Bij de selectie wordt gelet op vormgeving, typografie en druk, band en presentatie en tot slot originaliteit. Zo streeft de jury naar een selectie die het hele spectrum van marginaal drukwerk omvat: plano’s, boeken en boekjes, cahiers, cassettes en dozen.

De uitgekozen inzendingen worden opgenomen in een papieren catalogus en getoond op de website van Mooi Marginaal. Na de presentatie van de catalogus gaan de bekroonde werken op reis en worden ze tentoongesteld op verschillende plaatsen. De Stichting wil hiermee de bijzondere uitgaven van marginale drukkers en handboekbinders onder de aandacht van een groter publiek brengen en tevens de inzenders van het drukwerk stimuleren om steeds mooiere uitgaven te realiseren.

Drukwerk in de Janskerk

Zo worden de 53 geselecteerde margedrukwerken die tussen 2012 en 2017 gemaakt zijn dit voorjaar in het Noord-Hollands Archief getoond. Van 9 maart t/m 17 april 2020 is de tentoonstelling in de Haarlemse Janskerk geopend voor publiek. Hier is tevens een permanente tentoonstelling te zien met iconische stukken uit het archief van drukkerij Joh. Enschedé. Beide tentoonstellingen over drukwerk sluiten mooi op elkaar aan.

De tentoonstelling in de Janskerk in Haarlem is gratis toegankelijk en geopend van ma t/m vr van 9-17 uur en op elke derde zaterdag van de maand van 9-16 uur. Kijk voor meer informatie over actuele openingstijden en speciale activiteiten op de website van het Noord-Hollands Archief.

Bronnen: Mooi Marginaal en Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 03/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.