Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Reliëfs Hildo Krop terug in Amsterdam

De kunstwerken van stadsbeeldhouwer Hildo Krop vormen een iconisch tijdsbeeld voor Amsterdam. Na ruim 25 jaar afwezigheid keren vijf bijzondere kalkstenen reliëfs van Krop weer terug naar de hoofdstad, waar ze getoond zullen worden in het monumentale Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade.

De kunstwerken van Hildo Krop worden onthuld door wethouder erfgoed Touria Meliani en zijn vanaf donderdag 19 maart door iedereen te bewonderen in de hal op de tweede etage van Grand Hotel Amrâth, het voormalige Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade. Dit monumentale gebouw is ontworpen door J.M. van der Meij en geldt als pronkstok van de architectuurstroming Amsterdamse School. Meerdere architecten en sierkunstenaars hebben destijds meegewerkt aan de vele decoraties op het gebouw, dat in 1916 opgeleverd werd. Tegenwoordig is het een rijksmonument.

Grand Hotel Amrâth, het voormalige Scheepvaarthuis, aan de Prins Hendrikkade bij avond. Foto: Robin Gabriner.

Monumentale gevelstenen

De reliëfs van Hildo Krop waren oorspronkelijk niet gemaakt voor het Scheepvaarthuis, maar voor de plaatselijke telefoondienst aan de Pieter de Hoochstraat 55. Krop had de reliëfs al in 1942 af, maar ze werden pas in 1951 als gevelstenen aan het voltooide gebouw toegevoegd. De set bestaat uit een hoofdsteen (‘De Vrije Gedachte’) en vier reliëfs die de vier windstreken voorstellen. Ze hebben zo’n veertig jaar het gebouw gesierd, voordat ze met het vertrek van de telefoondienst naar het depot werden verhuisd.

Daar lagen ze veilig, maar konden ze niet bewonderd worden. Hoog tijd dus dat de reliëfs terugkwamen naar Amsterdam, waar ze thuis horen. De kunstwerken zijn door KPN, de hedendaagse versie van de telefoondienst, geschonken aan Grand Hotel Amrâth. Het hotel faciliteerde, met ondersteuning van de gemeente Amsterdam, het transport en de restauratie van de stenen. De kunstwerken zijn helemaal schoongemaakt en in oude glorie hersteld, voordat ze een plaatsje in het hotel kregen. Hier passen ze naadloos in het tijdsbeeld dat het hotel uitstraalt.

Reliëf Hildo Krop, De Vrije Gedacht. Foto: Jakob van Vliet, via Monumentaal.

Hildo Kropjaar

De gerestaureerde reliëfs zijn vanaf donderdag 19 maart publiek toegankelijk in de hal op de tweede etage van Grand Hotel Amrâth. De onthulling sluit aan bij het themajaar Hildo Krop 2020, waarin wordt stilgestaan bij de betekenis van Krop als kunstenaar en idealist. Zo wordt iedere vrijdagmiddag (om de week of op afspraak per groep) een 1,5 uur durende Krop-rondleiding gegeven in en om Het Scheepvaarthuis. De tour eindigt met een driegangendiner in de Bar Lounge van Grand Hotel Amrâth.

Kijk voor het volledige programma van het Hildo Kropjaar op de website van ArtZuid.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries
Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 28/02/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.