Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Middeleeuws kasteel teruggevonden in Weesp

Archeologisch onderzoek in een weiland langs de Vecht heeft onthuld dat in de tweede helft van de dertiende eeuw een kasteel genaamd 'Huis ten Bosch' in Weesp heeft gestaan.

Deze ontdekking is gedaan door archeologen van de gemeente Amsterdam en het onderzoek vond vorig jaar plaats aan de Gooilandseweg, nabij Fort Uitermeer. Hoewel de fysieke restanten van het kasteel volledig onder de grond zijn verdwenen, hebben luchtfoto’s gemaakt door drones en warmtemetingen met behulp van thermische camera’s aangetoond dat er ooit een vierkante woontoren werd gebouwd, later uitgebreid met een voorburcht. De woontoren was ongeveer twaalf bij twaalf meter.

Eerder, in 2005, werd er al onderzoek gedaan naar mogelijke overblijfselen van het kasteel, maar er werden toen geen concrete vondsten gedaan. Volgens critici werd er op de verkeerde locatie gezocht.

Het verdwenen ‘Huis ten Bosch’ in Weesp Beeld: iloveweesp.nl

Huis ten Bosch

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot begin van de dertiende eeuw, toen Egbert van Amstel (ook wel bekend als Van den Bosch of Bosschen) Huis ten Bosch in leen kreeg van zijn broer Gijsbrecht II. Gedurende de eeuwen werd het kasteel vier keer verwoest. In 1925 werden naar verluidt de fundamenten van het kasteel volledig opgegraven en werd er een grote hoeveelheid puin afgevoerd. Fort Uitermeer werd verderop gebouwd.

Hoewel de fysieke overblijfselen van het kasteel onaangeroerd blijven in het weiland bij Fort Uitermeer, wordt er overwogen om op een of andere manier het verhaal van het kasteel met het publiek te delen.

Fort bij Uitermeer. Beeld: Wikimedia Commons, door Johan Bakker, CC BY-SA 3.0

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 14/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.