Innovatieve onderzoeksmethoden
Jayasena: “De primeur is dat we in Amsterdam voor het eerst gaan werken met de nieuwste technieken. Zoals met geofysische apparatuur en een drone. We kunnen dwars door de bodem heen kijken. Ook geeft de mate van afkoeling van de bodem bruikbare informatie. Deze drone meet álle hoogteverschillen, ook die van een paar centimeter. Zo brengen we het hele terrein minutieus in kaart. Daarna kunnen we heel gericht nog een paar kleine boringen doen. Eind februari zijn we klaar, denk ik. Nee, grote vondsten gaan we niet doen, die liggen veel te diep. Wij gaan tot ongeveer 1 meter onder de grond kijken.” Met de middelen die gebruikt worden zal het weiland volledig intact blijven.
“Helaas kon het drone-onderzoek dat deze week gepland stond niet doorgaan: storm Corrie gooide roet in het eten. Wel zijn er een aantal grondboringen gedaan”, vertelt Christian Pfeiffer uit Weesp. Pfeiffer heeft het kasteel een aantal jaar geleden ontdekt op oude kaarten en houdt een blog bij over de zoektocht.
Huis ten Bosch
Het kasteel werd in het midden van de 13de eeuw gebouwd in opdracht van Graaf Egbertus van Amstel. Het kasteel diende als een belangrijke buffer tegen vijanden voor Amsterdam. Eeuwenlang hield het middeleeuwse Kasteel Huis ten Bosch stand, tot het in het rampjaar 1672 door Franse troepen volledig werd verwoest.
Documentaire
Binnenkort is de zoektocht te zien op AT5 en AT5.nl in de documentaire ‘Het verdwenen kasteel’.
Bron: De Erfgoedstem
Publicatiedatum: 10/02/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.