Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van Gogh Museum: Van Gogh aan de Seine

Het Van Gogh-jubileumjaar eindigt met een bijzondere tentoonstelling over kunst aan de Seine. Waarom schilderden de kunstenaars Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand aan deze rivier vlak buiten Parijs? Je ontdekt het in het Van Gogh Museum.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam presenteert de tentoonstelling Van Gogh aan de Seine. Een van de topstukken is Van Goghs Vissen in de lente, de Pont de Clichy (Asnières) (1887). Het schilderij van het Art Institute of Chicago is opgehangen naast twee andere werken waarmee het ooit een drieluik vormde, dat nu weer even samen te bewonderen is.

Van begin mei tot eind juni 1887 werkte Vincent van Gogh in en rondom Asnières, een voorstad ten noordwesten van Parijs aan de Seine, waar hij zo’n veertig schilderijen maakte. Het artistieke hoogtepunt van Van Goghs tijd in Asnières zijn de drie drieluiken die hij er maakte: in totaal negen schilderijen.

Sindsdien zijn de schilderijen verspreid geraakt over verschillende particuliere en museale collecties over de hele wereld. In de tentoonstelling worden zeven van de negen werken herenigd. De schilderijen zijn nog nooit in deze samenstelling te bewonderen geweest.

Van Goghs drieluiken herenigd in tentoonstelling Van Gogh aan de Seine (vanaf 13 oktober te zien). Credits: David Stegenga.

Natuur en industrie

In de 19de eeuw werden plaatsen vlak buiten Parijs beter bereikbaar via bruggen en treinen. Tegelijkertijd domineerden rokende schoorstenen van fabrieken steeds vaker de horizon. De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars deze veranderingen vastlegden.

Vijf ambitieuze kunstenaars, Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand, trokken naar de oevers van de Seine om te schilderen. Met hun ezel in het groen legden ze de veranderingen vast die de opkomende industrie met zich meebracht. Ze vonden er nieuwe, eigentijdse motieven en ontwikkelden hun kleurgebruik en schildertechnieken. Met name de plaats Asnières was bepalend voor de artistieke ontwikkeling van deze kunstenaars.

Charles Angrand, De Seine bij Courbevoie: La Grande Jatte, 1888, Particuliere collectie, afbeelding Van Gogh Museum.

Asnières

Asnières ligt vlak buiten Parijs aan de Seine. Tot ongeveer 1850 stond het bekend als een idyllische groene voorstad waar stedelingen hun vrije tijd doorbrachten. In de tweede helft van de 19de eeuw werd de omgeving van Asnières steeds meer gekenmerkt door opkomende industrie. Vanwege het veranderende landschap en de goede bereikbaarheid vanuit Parijs gingen kunstenaars naar Asnières om te schilderen.

In de tentoonstelling is te zien welke rol Asnières en de Seine hebben gespeeld in de artistieke ontwikkeling van Vincent van Gogh, Georges Seurat, Paul Signac, Émile Bernard en Charles Angrand.

De tentoonstelling ‘Van Gogh aan de Seine’ is van 13 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024 te zien.

Paul Signac, Quai de Clichy, grijze dag, 1887, Particuliere collectie, afbeelding Van Gogh Museum.

Bron en omslagfoto: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 15/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.