Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Huis Eindenhout is uit de steigers

Huis Eindenhout is weer te bewonderen in haar oorspronkelijke roomwitte kleur. De steigers zijn grotendeels verwijderd en tonen het landhuis in alle statige pracht die zij ook van origine had. De gelijkenis met het nabij gelegen paviljoen Welgelegen valt nu nog meer op. Momenteel wordt de hand gelegd aan de laatste werkzaamheden.

Vijftig lagen verf

In 2018 kwam het rijksmonument in bezit van Stadsherstel Amsterdam nadat zij het met korting kon kopen van de vorige eigenaar, de Amsterdamse antiquair H.F. Bill die het vervallen huis op zijn beurt in 1972 kocht en met veel liefde heeft opgeknapt. Zo bracht hij het terug naar wat hij dacht dat de authentieke kleuren waren: oudroze en groen. Stadsherstel liet voorafgaand aan de restauratie van de buitenzijde een kleurhistorisch onderzoek uitvoeren. Ondanks dat in het verleden veel afbijtmiddel is gebruikt, kon in sommige hoekjes toch wel tot zo’n 50 lagen oude verf worden onderscheiden. Dit leidde tot een verrassende uitkomst, waarop het nieuwe kleurpalet werd afgestemd.

De afgelopen maanden stond het pand in de steigers en was het grotendeels aan het zicht onttrokken. Achter de steigerdoeken kregen de gevels weer de oorspronkelijke romig witte kleur, waarmee het pand het uiterlijk terugkreeg van toen het in 1790 werd gebouwd door de rijke Amsterdamse leerhandelaar George Gerard Lans.

Huis Eindenhout zoals op de originele ontwerptekening in roomwit. Beeld: Stadsherstel Amsterdam.

Grote gelijkenis met Provinciehuis

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel Amsterdam ruim 750 monumenten en beeldbepalende panden gered. In en binnen een straal van 45 kilometer rondom Amsterdam, waaronder diverse panden in Haarlem zoals Huis Eindenhout. Het neoclassicistische herenhuis met twee witmarmeren sfinxen die het de bijnaam ‘Huis met de beelden’ gaven, is een van de meest karakteristieke gebouwen van Haarlem. Naar aanleiding van bouwhistorisch onderzoek wordt het pand toegeschreven aan architect Abraham van der Hart (1747-1820) geweest, die ook het nabijgelegen paviljoen Welgelegen – het huidige Provinciehuis van Noord-Holland – ontworpen heeft.

De oostzijde van Huis Eindenhout. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Afronding van de werkzaamheden

Nu Eindenhout haar oorspronkelijke kleurstelling terug heeft gekregen, is de gelijkenis tussen beide gebouwen nog treffender. Het heeft dezelfde statige uitstraling en het roomwit is passend bij het ontwerp zoals de architect dat destijds bedoeld heeft. Deze week zijn de steigers grotendeels afgebroken, waardoor Eindenhout weer in volle glorie te zien is. Dit geldt ook voor de sfinxen, die bevrijd zijn uit hun ‘kooien’ die ze in de winter altijd beschermen tegen de vorst. Deze glazen kasten worden momenteel geschilderd. En zo wordt de laatste hand gelegd aan de grootscheepse opknapbeurt. De natuurstenen treden aan de straatzijde worden eind deze maand gedemonteerd. Ze waren enigszins verzakt en zullen na een grondige schoonmaak en restauratie teruggeplaatst worden. De gevels van het landhuis lijken vanuit de verte op stucwerk maar zijn in werkelijkheid vrijwel volledig van hout. De houten geveldelen aan de noordzijde blijken veel slechter te drogen dan die van de overige gevels. Aangezien nat hout niet geschilderd kan worden, duurt het iets langer totdat al deze zijde gereed zal zijn en de steiger ook daar afgebroken kan worden.

Sfinxen langs de trappen van Huis Eindenhout. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Lees meer op www.stadsherstel.nl over de geschiedenis van dit pand en schrijf u in voor #OmDeDagEenMonument zodat u om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw brievenbus krijgt.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Publicatiedatum: 21/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.