Elswout is één van de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen van Noord-Holland. De buitenplaats werd in de zeventiende eeuw gesticht door Carel du Moulin, toen veel welgestelde Amsterdamse kooplieden zochten naar een rustig verblijf buiten de stad. Op deze 400 jaar oude buitenplaats zijn overal sporen uit het verleden te zien. De verschillende landschapsstijlen zijn tekenend voor de heersende stijlopvattingen en de gebouwen herinneren aan de vele eigenaren die Elswout heeft gekend.
De komende jaren maakt Elswout een ontwikkeling door tot een Gastvrije Culturele Buitenplaats. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de nu nog leegstaande gebouwen op het terrein, die de afgelopen jaren door Staatsbosbeheer in oude glorie hersteld zijn. Klaar voor een nieuwe, publieke functie zullen ze verhuurd worden aan verschillende culturele of maatschappelijke ondernemers.
In de monumentale boerderij nabij het parkeerterrein zal een dag- en avondrestaurant gerealiseerd worden, een veelgevraagde wens van bezoekers. Op de zolder boven het restaurant blijft dan ruimte over voor een bed & breakfast met tien kamers. Eén van de koetshuizen zal ingericht worden als tentoonstellingsruimte, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de historie van landgoed Elswout. De andere koetshuizen kunnen onder meer worden ingezet als ateliers voor kunstenaars of ruimtes voor een yoga- of meditatiepraktijk.
Ook een deel van het poortgebouw gaat in de verhuur, een ander deel is in gebruik als kantoor voor de boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer. De werkschuur krijgt een maatschappelijke functie in de vorm van kinderopvang. Het is dus goed mogelijk dat er binnenkort kinderen spelen op het groene landgoed. De aardappelkelder beschikte tot slot al langere tijd over een huurder. Hier is theater Elswout gevestigd, een initiatief van beroepsverteller Wijnand Stomp.
Uiteraard blijft het prachtige landgoed gewoon toegankelijk voor wandelaars. Staatsbosbeheer hoopt met de vernieuwingen een groter publiek naar de buitenplaats toe te trekken. Daarnaast zal het verhuren van de gebouwen voor nieuwe inkomsten zorgen, die aangewend worden om de buitenplaats te onderhouden. Zo kan Elswout voor de toekomst veiliggesteld worden.
Bron: Staatsbosbeheer
Publicatiedatum: 07/03/2020
Vul deze informatie aan of geef een reactie.