Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Historische wandeling: 200 jaar Uithoorn

Het is nu 200 jaar dat Thamen en Uithoorn werden samengevoegd tot één gemeente. Gelegen aan de Amstel. Op de grens van Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht. Reden voor het Wandelcentrum van atletiekclub AKU om wandelingen uit te zetten door de historie van de hele gemeente. Op zondag 5 april 2020 en met als startplaats de bierbrouwerij De Schans in een van de oudst bewaard gebleven panden van het dorp.

De dorpsbewoners van Thamen hebben eeuwen geleden moeten vluchten. Voor het oprukkende water van het toenmalige grote Legmeer. Ze verhuisden naar een veiliger en drogere plek in een bocht van de Amstel. De Thamerkerk (een rijksmonument) herinnert daar nog aan. Hier leiden alle drie de speciale wandelingen (6, 11 en 25 km) langs. Evenals langs de plek waar beurtschippers uit Leiden, Gouda en Amsterdam aanlegden om de ladingen kaas op te halen waar Uithoorn en De Kwakel destijds beroemd om waren.

Luchtfoto van Uithoorn, ca. 1930-1940. Collectie Historisch Archief Haarlemmermeer, Noord-Hollands Archief.

Markt en forten

Op de markt aan de Amstel werden koeien verhandeld en schapen, zoals te zien is op een mooie foto van de Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel. Het was hier een drukte van belang. Uithoorn kende ook nog een granenmarkt. In de wijde omtrek was de (o.a. pruim)tabak van plaatselijke tabaksfabriek befaamd. Tot in Japan vond ingeblikte groente uit Uithoorn gretig aftrek, afkomstig van de Uithoornsche Bacon- en Conservenfabriek. Het was een groot bedrijf indertijd met honderden personeelsleden.

En dan lag Uithoorn natuurlijk net binnen de Stelling van Amsterdam; de gemeente kent enkele forten uit die tijd. Eeuwen daarvoor, in 1672, werd de opmars van de Fransen gestuit bij Uithoorn. De vijand kwam tot de overkant van de rivier. Uithoorn is een gemeente met een interessante historie.

De schapenmarkt aan de Amstel. Collectie Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel.

Wandelen door de geschiedenis

Wandelaars die zich op zondag 5 april inschrijven (€ 6.-) krijgen een fraai boekje, speciaal voor deze dag geschreven, met illustraties en verhalen over wat zich indertijd heeft afgespeeld op de plekken waar de tocht langs voert.

Startpunt van de wandeling is De Schans, 17 Uithoorn. Er zijn drie wandelingen mogelijk, van verschillende lengtes. Vertrektijden voor de wandeling van 25 km: 9-10 uur, 11 km: 9.45-11.15 uur en 6 km: 10-12 uur. Meer informatie is te vinden op www.aku-uithoorn.nl

Tekst: Jan Maarten Pekelharing

Publicatiedatum: 06/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.