Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Nachtwacht komt nu dichterbij dan ooit

Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht is erin geslaagd een extreem gedetailleerde foto van De Nachtwacht te maken. Het is de grootste en meest gedetailleerde foto die ooit van een kunstwerk is gemaakt en beslaat 717 gigapixels.

Dit is de grootste en meest gedetailleerde foto ooit van een kunstwerk. Hij is 717 gigapixels, oftewel 717.000.000.000 pixels, groot. De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter), wat betekent dat één pixel kleiner is dan een menselijke rode bloedcel.

Om deze afbeelding te maken zijn met een 100-megapixel Hasselblad H6D 400 MS-camera 8439 individuele foto’s van 5,5cm x 4,1cm gemaakt. Deze zijn daarna door middel van kunstmatige intelligentie aan elkaar geplakt tot een grote afbeelding. Dat leverde een bestand van 5,6 terabyte op.

Met deze foto kun je heel duidelijk de precieze fysieke staat, minuscule barstjes, prachtige details en nog veel meer van Rembrandts schildertechniek ontdekken. Bekijk elk detail van De Nachtwacht haarscherp, van de penseelstreek tot minuscule pigmentdeeltjes. Zoom hier in en ontdek het zelf!

Details van De Nachtwacht. Beeld: Rijksmuseum Amsterdam.

Wil je meer weten over Operatie Nachtwacht? Bekijk 10 unieke ontdekkingen over het beroemde schilderij of lees hier al het laatste nieuws over het project van het Rijksmuseum.

Bron: Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 09/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.