Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dwalen door Amsterdam

Gerrit Lamberts (1776-1850) is een van de bekendste onbekende tekenaars van Amsterdam. In elk boek over de geschiedenis van de stad staan een of meer van zijn tekeningen. Zijn tekenstijl is levensecht en onopgesmukt. Als in een wandeling neemt Lamberts je mee door het oude Amsterdam en toont het dagelijkse leven van de Amsterdammers in de vroege 19de eeuw. De tentoonstelling Dwalen door Amsterdam is extra interessant omdat zijn stadsgezichten uit een weinig bekende periode in de geschiedenis van de stad dateren, lang na de gloriedagen van de 17de eeuw. Het Stadsarchief bewaart de grootste verzameling tekeningen van Lamberts. Aangevuld met tekeningen uit de collecties van het Rijksmuseum, het Koninklijk Oudheid­kundig Genootschap en het Amsterdam Museum is Dwalen door Amsterdam een echte must-see voor elke Amsterdam-liefhebber.

Tekeningen van Gerrit Lamberts 1800-1850

In deze tentoonstelling maakt de bezoeker ook kennis met Lamberts zelf: zijn leven, de door hem gehanteerde tekentechnieken en de 18de-eeuwse tekenaars die hem inspireerden. De interieurtekeningen die hij maakte van zijn eigen huis aan de Bloemgracht geven een sfeervol beeld van de omgeving waarin hij zijn tekeningen uitwerkte, waaronder die van zijn zolderatelier waarin we hem door een openstaande deur aan het werk zien.

Lamberts, Goudsbloemgracht gezien naar Brouwersgracht, 1816. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Heel bijzonder zijn de, kunsthistorisch interessante, gedetailleerde interieurs van museum Het Trippenhuis. Lamberts was daar vanaf 1826 opzichter. In deze voorloper van het Rijksmuseum tekende hij schilderijen die ook nu nog in het museum te zien zijn. Speciale aandacht krijgen opzienbarende historische gebeurtenissen die Lamberts, een generatie voor de uitvinding van de fotografie, vereeuwigde met pen en penseel.

Zoals de eerste keer dat in Amsterdam de guillotine werd ingezet, de grote brand in de Ronde Lutherse Kerk en het ingestorte Oost-Indisch Zeemagazijn op Oostenburg in 1822. Het laatste was een van de vele tekenen van de achteruitgang van de stad na de enorme welvaart in de 17de eeuw.

Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Behalve de stad tekende Lamberts ook de landelijke omgeving, Waterland, Sloten, Amstelveen en Diemen, een eeuwenoud agrarisch landschap dat vanaf de tweede helft van de 19de eeuw zou verdwijnen onder de stadsuitbreidingen.

De tentoonstelling Dwalen door Amsterdam – Tekeningen van Gerrit Lamberts 1800-1850 is te zien van 1 april t/m 31 juli 2022. Meer informatie over toegangsprijzen en openingstijden voor de tentoonstelling vindt u op amsterdam.nl/stadsarchief.

Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 08/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.