Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Breng je stem uit: welk behangontwerp wint?

De expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ inspireerde professionals en amateurschilders tot het maken van ambachtelijke behangontwerpen. Voor deze wedstrijd van het Westfries Museum in Hoorn koos een vakkundige jury vijf genomineerden uit de bijna 50 ingezonden ontwerpen. Een mooie, maar zware taak vanwege de hoge kwaliteit en diversiteit van de inzendingen. De vijf gaan door naar publieksstemronde waarna de overall winnaar wordt bepaald.

“We zijn getroffen door de hoge kwaliteit en de originaliteit van de inzendingen,” aldus jurylid Henriëtte Tilgenkamp, conservator Westfries Museum. Naast verschillen in techniek en materiaalkeuze, waren ook de keuze en uitwerking van de onderwerpen heel divers, stelde de jury van de ontwerpwedstrijd. De jury bestaat naast Henriëtte Tilgenkamp uit Idelette van Leeuwen (hoofd restauratieatelier papier en foto’s Rijksmuseum) Jaap Snijder en Marcelo Gimenes (kunstenaarsduo Snijder&CO) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift). De bijna 50 werken waren afkomstig van amateurs tot professionele ontwerpers. Er was zelfs een bezoeker van de tentoonstelling bij die door de expositie zo geïnspireerd raakte dat ze voor het eerst aan het schilderen is geslagen. “Dat was precies de bedoeling van de wedstrijd,” stelde Jaap Snijder, “om inspiratie en creativiteit te delen met de wereld.”

Snijder&CO aan het werk. Foto: Westfries Museum.

Ambachtelijk en origineel 

De belangrijkste criteria die de jury hanteerde om tot de vijf nominaties te komen, waren ambachtelijkheid en de functie van het ontwerp. Het ontwerp dient immers expliciet ingezet te kunnen worden als ambachtelijk gemaakt behang. Na gedegen beraadslaging kwam men tot vijf hele diverse werken. Van Japanse verstilling tot een bijna magisch realistisch panorama. En van humorvolle details in toiletbehang tot een romantisch landschap. De niet-gekozen ontwerpen werden door de jury geroemd met woorden als autonoom, verfrissend, indrukwekkend. Jaap Snijder: “Enkele werken zijn zo professioneel dat ze direct voor de productie van behangrollen ingezet kunnen worden. We hopen dat alle deelnemers doorgaan met creëren. Zij hebben laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt.”

De vijf genomineerden. Via Westfries Museum.

Publieksronde 

Vanaf 8 november kan het publiek stemmen op een favoriet via bit.ly/stemopbehangontwerp, de uiterste stemdatum is zondag 21 november. Ook de jury kiest haar favoriet. De winnaar (of twee winnaars als publiek en jury van mening verschillen) wordt op maandag 29 november 2021 bekend gemaakt op de website en de sociale media van het Westfries Museum.

Het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het Westfries Museum en de maker mag een dagdeel meelopen met Snijder&CO. De expositie rondom handbeschilderd behang is nog te bewonderen t/m 23 januari 2022.

Bron: Westfries Museum

Publicatiedatum: 10/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.