Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam

Het Edams Museum organiseert een grote tentoonstelling van het toonaangevende, moderne aardewerk dat de firma Fris in Edam in de jaren '50 en '60 produceerde. Het Waterlands Archief, dat het archief van de firma beheert, werkte mee aan het deze tentoonstelling en toont in de studiezaal nu ook enkele vitrines, gevuld met serviesgoed en bijbehorende ontwerptekeningen.

In januari 1947 opende de fabriek van de N.V. Keramische Industrie Fris aan de Baandervesting in Edam. Door het vakmanschap van de medewerkers, de moderne en functionele ontwerpen van ontwerper Willem Hendrik de Vries en en de nadruk op kwaliteit werd Fris al snel toonaangevend in de productie van serviezen en vazen. Nu, 75 jaar later, is Fris nog steeds springlevend. Van 21 oktober 2021 tot en met 20 maart 2022 organiseert het Edams Museum de grote overzichtstentoonstelling Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam. Ook verschijnt het boek Fris Edam, Keramiek 1947-1969.

Keramiek van Fris Edam. Via frisedam.nl

Fris Edam

Maak een begin – begin met Fris! Zo luidde het motto van de Fris aardewerkfabriek, waarmee de modern georiënteerde naoorlogse Nederlanders werden aangemoedigd om het gebruikskeramiek van de fabriek in Edam aan te schaffen. De collectie die Fris op de markt bracht viel direct op door functionaliteit, goede vorm en frisse kleuren. De N.V. Keramische Industrie Fris is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse gebruikskeramiek, als opmaat voor het wereldberoemde Dutch Design. De producten van Fris zijn opgenomen in de collecties van diverse nationale en internationale musea als het Centraal Museum in Utrecht, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Van Eesterenmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Museum of Modern Art In New York.

Keramiek van Fris Edam. Via frisedam.nl

Tentoonstelling

Dankzij een fenomenale schenking begin 2020 van de heer Wil Schagen beschikt het Edams Museum over een vrijwel complete collectie Fris-keramiek. Deze collectie wordt getoond op de eerste verdieping van het Stadhuis en in etalages van voormalige winkelpanden in Edam. De in Edam woonachtige interieurontwerpster en art-director Marijke Schipper verzorgt de vormgeving en inrichting van de tentoonstelling in samenwerking met leerlingen van scholengemeenschap De Triade en de vele vrijwilligers van het Edams Museum.

De etalages aan de Voorhaven staan in het teken van de iconische theepot van het servies Jubilant. Jubilant (1958) werd ontworpen door Willem Hendrik de Vries in samenwerking met ingenieur Wilhelm. H. Schäfer. Via frisedam.nl

Boek en film

Het boek Fris Edam, Keramiek 1947-1969 van de Edamse uitgeverij LM Publishers brengt de volledige collectie in beeld en werpt een nieuw licht op de geschiedenis van Fris. Oud-medewerkers van Fris en hun kinderen vertellen het verhaal van Fris en we tonen nieuwe unieke foto’s en brochures uit het archief van Fris en uit privécollecties. Aan de hand van de bedrijfsfilm van Fris uit de jaren vijftig brengen we het ambachtelijke productieproces van Fris- keramiek opnieuw tot leven.

Poster voor de tentoonstelling ‘Fris springlevend!’ in het Edams Museum.

De tentoonstelling Fris springlevend! wordt van 21 oktober 2021 tot en met 20 maart 2022 gehouden in het Edams Museum, evenals in diverse etalages van voormalige winkelpanden in Edam én in de studiezaal en gangen van het Waterlands Archief.

Meer informatie over 75 jaar Fris Edam, het boek en de tentoonstelling is te vinden op: frisedam.nl

De geschiedenis van Fris Edam en een overzicht van de collectie van Fris zijn te vinden op zuiderzeecollectie.nl.

Bron: Edams Museum en Waterlands Archief

Publicatiedatum: 09/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.