Ontdek Oneindig Noord-Holland

Reis vanuit je luie stoel mee door het landschap van Noord-Holland. Onze wandelingen voeren je digitaal langs historische huisjes, pittoreske polders en verkoelende vijvers.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over erfgoed, musea, monumenten en archeologie. Ontdek hier het cultureel erfgoed van Noord-Holland.

Leven met het water

Water is van oudsher vriend en vijand. Oude poldermolens, gemalen, dijken en sluizen vertellen het verhaal over de strijd tegen natte voeten. Maar de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie laten zien hoe Hollanders het water ook succesvol inzetten als middel tegen indringers.

Oog van de meester

Al eeuwen inspireert het Noord-Hollandse landschap kunstenaars. Van de zeventiende-eeuwse landschappen van Van Ruysdael en Van Goyen, Monet in de Zaanstreek, de Bergense en Larense school tot hedendaagse schilders en kunstenaars. Ook werden op verschillende plekken in Noord-Holland internationaal bekende kunstenaarsdorpen opgericht.

Ga mee op tijdreis

Op onze historische kalender kun je per dag zien wat er in het verleden gebeurd is, bijvoorbeeld op jouw eigen verjaardag. Duik in het verleden met de kalender van Oneindig Noord-Holland!

Nieuwste verhaal

Kunstige klanken: kamermuziek op Paviljoen Welgelegen

verhaal

Paviljoen Welgelegen is tegenwoordig de zetel van het provinciaal bestuur van Noord-Holland. Maar het imposante paviljoen is ooit gebouwd als buitenverblijf van de puissant rijke bankier Henry Hope (1735-1811). Hope hechtte veel waarde aan zijn schilderijencollectie, maar ook aan de andere schone kunsten. In de muzieksalon konden zijn gasten genieten van privéconcerten op hoog niveau.

Lees verder

Laatste nieuws

Beluister de eerste Ons Amsterdam podcasts

nieuws

Al bijna 75 jaar schrijft Ons Amsterdam over de geschiedenis van de stad en nu gaan ze er ook over praten. Dat levert interessante nieuwe informatie op, want er zit aan die verhalen altijd veel meer vast dan in het tijdschrift of op de website geplaatst kan worden.

Lees verder

Nieuwste video

De eerste autorace op Zandvoort (1939)

video

82 jaar geleden, op 3 juni 1939, werd de eerste Grote Prijs van Zandvoort verreden. Het huidige Formule 1-circuit bestond nog niet. Daar werd pas in 1948 geracet. Het circuit liep in 1939 over gewone straten aan de rand van het dorp, een nieuwe wijk waarvan de huizen nog gebouwd moesten worden. Het parcours was net als tegenwoordig zeer bochtig, en de coureurs moesten voortdurend schakelen. Een amateurfilmer had zich opgesteld bij een van de scherpste bochten, ongetwijfeld in de hoop op spektakel, maar grote ongelukken deden zich niet voor.

Lees verder

Verhalen op de kaart

Reis door de grote collectie historische verhalen en ontdek het cultureel erfgoed van Noord-Holland.

Bekijk kaart