Zorg en Hoop omsingeld

Aan de Rondehoep Oost staan niet veel markante hoeves. Maar Zorg en Hoop op nummer 13 verdient zeker de aandacht. Bebouwing van Ouderkerk heeft in de loop van de jaren deze boerderij omsingeld. Op het achtererf van de boerderij is een compleet nieuwe woonwijk ontstaan.

Book 1 min

Een buurt met een historische naam: Benning. Jan Benningh (ong. 1465-1537) was namelijk de man die bij keizer Karel V wist te bereiken dat Amstelland niet meer al het overtollige water uit het Sticht te verwerken kreeg. Hier ongeveer, bij boerderij Zorg en Hoop, kwam een dam in de Bullewijk. Een dam om het water in Amstelland te kunnen reguleren.

Tegen de tijd dat de hoeve Zorg en Hoop verrees, was die dam al lang gesloopt. Deze boerderij dateert van rond 1880 en de dam die in 1524 werd opgeworpen, verdween in 1649.

Hoeve ‘omsingeld’ door Ouderkerk

Hoeve ‘omsingeld’ door Ouderkerk. Zorg en Hoop ligt in de Rondehoep, aan het riviertje de Bullewijk. Achter de boerderij is een hele woonwijk gekomen. De hoeve dateert van rond 1880. Met links het houten zomerhuis.Foto: Marry en Piet de Boer (www.monumentenouderamstel.nl)

Urbanuskerk

Zorg en Hoep ligt in de Rondehoep, al valt dat niet zo op nadat het hoge dijklichaam van de A9 Ouderkerk het zicht op het weidse polderland heeft ontnomen. De eerste bewoners van Zorg en Hoop konden ongetwijfeld over de Rondehoep uitkijken tot aan Nes aan de Amstel. Ze zagen er de stoere toren van de Urbanuskerk groeien – die kerk werd toen gebouwd. De Urbanuskerk in Ouderkerk, is daarentegen (iets) ouder dan Zorg en Hoop.

Vermelding verdienen de royale daklijsten van de boerderij. Als je aan komt wandelen of fietsen vallen de halfronde kelderramen in de hoeve op. Zoals veel oude boerderijen kent Zorg en Hoop een zomerhuis. In de zomermaanden, wanneer de boer en z’n knechten lange dagen maakten op het land, woonde het gezin in het bescheiden zomerhuis. Tegen de tijd dat de winter in aantocht was betrokken boer en boerin de grote boerderij.

Publicatiedatum: 17/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN