Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dagdromen bij Bouwlust

Door het blauwgrijze pleisterwerk valt boerderij Bouwlust meteen op. Het is een van de mooie boerderijen in de Rondehoep. Kenners vertellen dat Bouwlust een langhuis bevat met dwars uitgebouwde opkamer. De gepleisterde buitenmuur steekt sterk af bij het rieten dak. De leibomen dienen in de zinderende zomermaanden als zonnescherm. Op het bankje voor de hoeve zal het dan goed toeven zijn.

Of Bouwlust van oudsher deze naam draagt, is de vraag. Helemaal zeker waar die naam op is gebaseerd, is niemand. Al kan je je voorstellen dat een landbouwer vol goede zin zich hier in de 17e eeuw een hoeve liet bouwen en die Bouwlust noemde. Hoe dan ook, een kaart uit 1903, levert het bewijs dat de boerderij toen in elk geval zo heette.

Fraaie boerderij aan Waver. Uit de 17e eeuw dateert boerderij Bouwlust, gelegen in de Rondehoep. Het bevat een langhuis met dwars uitgebouwde opkamer.Foto: Piet de Boer.

Bouwlust ligt aan het oude veenriviertje Waver, tussen buurtschap Waver en Stokkelaarsbrug. Anders dan de polder aan de overzijde van de Waver is de Rondehoep nooit verveend. Hier is geen turf gebaggerd. Dit is een beetje het vergeten hoekje van Amstelland.

Rust

De drukte vind je bij Ouderkerk, in Amstelveen, op de wegen bij Abcoude. Maar bij Bouwlust heerst rust. Het is alsof het Randstadrumoer wordt gesmoord in het polderbed. Een wielrenner zoeft langs. Een visdiefje speurt over de Waver naar een versnapering – veel meer gebeurt hier nu niet.
Midden vorige eeuw informeerde de burgemeester op het raadhuis in Ouderkerk bij de bode of er nog post van de gemeente was voor de Waver. Dan zou hij er zelf wel even heen fietsen. Dat was pas terugschakelen naar het tempo dat bij de Waver past. Dagdromen op het polderbed.

Publicatiedatum: 17/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.