Voormalige kosterswoning van Koogse vermaning

Een bakstenen onderpui, voorzien van een houten topgevel met uitgeschulpte windveren. Het pandje is een fraai voorbeeld van een arbeiderswoning uit het begin van de 18e eeuw, bouwjaar 1704/1705. Het stond aan de Lagedijk, ten noorden van de doopsgezinde kerk in Koog aan de Zaan.

Book 1 min

Lang 28 voet en wijd 17 voet

Op 10 januari 1704 vond door het kerkbestuur van de Doopsgezinde Gemeente de  aanbesteding plaats van een nieuw huis aan de noordzijde van ’t preekhuis, lang 28 voet en wijd 17 voet. Bouwkosten: 344 gulden. In het aanvankelijk geheel houten pand woonden vele generaties kosters en kosteressen. Weer later werd het verhuurd aan leden van de gemeente. De stenen onderpui is van latere datum en dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw.

De indeling van dergelijke huizen bestond vrijwel zonder uitzondering uit een voorhuis en een achterhuis, waarbij alleen het laatste deel diende als echt woonvertrek waar ook de stookplaats was te vinden. In het woonvertrek bevonden zich ook de bedsteden.

 

In het midden Zonnewijzerspad 6, anno 2011. foto Jolanda Hoogendoorn

Verkocht voor symbolisch bedrag

Het kerkbestuur droeg de woning in 1967 voor een symbolisch bedrag over aan de stichting Zaanse Schans waarna het pand in delen werd overgebracht naar de Zaanse Schans. Bij de restauratie bleken veel onderdelen niet meer bruikbaar. Zo waren raam- en deurkozijnen verrot en had het interieur flink te lijden gehad door de vele veranderingen. Hergebruikt werden alleen het houtskelet en enkele deuren. Het pand werd vanaf de oplevering in 1968 veertig jaar lang bewoond door de familie IJskes. Bernhard IJskes was een van de oprichters van de stichting Vrienden van de Zaanse Schans.

Zonnewijzerspad 6. Rijksmonument sinds 17 november 1967. De zijgevel van Zonnewijzerspad 6, anno 2011. foto Jolanda Hoogendoorn

Publicatiedatum: 29/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN