Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De vissersschepen van IJmuiden

De Vissershaven is in de periode 1889-1896 aangelegd. Voorheen lagen de schepen aan steigers in het kanaal. Omdat rijen vissersschepen de doorgang van koopvaardijschepen belemmerden werd de Vissershaven gegraven.

Kotter

Een kotter is van oudsher een S-spant zeilscheepje met een laag achtersteven. Bij een S-spant loopt de romp van het schip vloeiend over in de kiel, waardoor de romp geen scherpe hoeken heeft. De kotter had een mast met daaraan meerdere zeilen. De voortstuwing vindt tegenwoordig plaats door een dieselmotor in plaats van zeilen. De kotter kent meerdere doeleinden maar wordt vooral in de visserij gebruikt. De meest voorkomende typen zijn de boomkorkotter, garnalenkotter, eurokotter en trawler.

Kotter.

Boomkorkotter

De boomkorkotter is de grootste en bekendste categorie onder de kotters. In Nederland zijn zo’n 150 grote boomkorkotters actief. Deze schepen zijn over het algemeen tussen de 30 en 45 meter lang. Een boomkor is een vistuig dat wordt opengehouden door een stalen ringbuis. Aan elke ring zit een groot sleepnet. Een kotter sleept twee van deze boomkorren (aan elke zijde één) over de zeebodem. De boomkorkotter wordt vooral gebruikt voor het vangen van platvissoorten zoals schol, tong, schar, tarbot en griet.

Boomkorkotters.

Garnalenkotter

De garnalenkotter is specifiek uitgerust voor de garnalenvisserij. Er zijn 100 van deze schepen geregistreerd voor de garnalenvangst. Het vissen gebeurt, net als bij de boomkorkotter, met twee boomkorren (sleepnetten) aan weerszijden van het schip. Deze schepen hebben een relatief platte bodem, zodat zij dicht tegen de kust kunnen varen; tot enkele tientallen meters vanaf het strand, of op het wad. De garnalenkotter heeft een lengte tussen de 12 en 24 meter.

Garnalenkotter.

Eurokotter

De eurokotter is een scheepsmodel dat voor het eerst in de jaren 80 werd gebouwd. Deze schepen voldoen aan de nieuwste regelgeving en bezitten de meest moderne technologie. De schepen zijn niet langer dan 24 meter en het motorvermogen is maximaal 300 pk. Eurokotters mogen daarom vis vangen binnen de 12-mijlszone van Nederland (mits onder de Nederlandse vlag) en binnen het natuurgebied de zogeheten scholbox. Dit is een reservaat in de Noordzee ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden dat sinds 1994 bescherming biedt voor de jonge schol. In Nederland zijn inmiddels al 70 eurokotters in de vaart.

Eurokotter.

Trawler

Trawler is een aanduiding van een vissersschip dat met een trechtervormig net (Engels: trawl) op pelagische vis, zoals haring, makreel, horsmakreel, blauwe wijting en sardinella vist. Het net wordt door het vissende schip in het zeewater voortgetrokken. Bij de tegenwoordige vissersschepen, die aanzienlijk groter zijn dan de vroegere trawlers, worden grote sleepnetten gehanteerd, die kunnen worden ingesteld op een van tevoren bepaalde hoogte boven de zeebodem. Deze schepen vissen tot ver van hun thuisbasis en voeren ook vissoorten aan die eerder op de Nederlandse markt niet bekend waren. Aan boord aanwezige diepvriesinstallaties stellen trawlers in staat om weken achtereen op zee te blijven, waarbij de vangsten worden ingevroren.

Trawler.

Publicatiedatum: 28/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.